Kazakistan’da eşitsizlik yönetimin gündeminde

Dış Haberler Servisi

Kazakistan'da 2 Ocak'ta akaryakıt zammına karşı başlayan isyanların şiddetle bastırılması sonrası yönetim, ülkede gözle görülür halde olan eşitsizliği dile getirmek zorunda kaldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki protestoların "zengin ile fakir arasındaki uçurumun kabul edilemez bir düzeye ulaşmasından kaynaklandığını" söyledi.

Tokayev, önceki gün şirket temsilcileriyle yaptığı toplantıda, ay başında ülke genelinde akaryakıt zammına karşı başlayan isyanların, yıllardır biriken sorunları açığa çıkardığını söyledi. "Devletin toplumsal düzeni temelinden dönüştürmek gibi stratejik bir görevle karşı karşıya olduğunu" ifade eden Tokayev, “Zengin ile fakir arasındaki uçurum kabul edilemez düzeye ulaştı” dedi. Tokayev, ülkedeki isyanların sosyal eşitsizlikten kaynaklandığına işaret ederek “Bu durum, terörist militanlar ile onların arkasındaki komplocular tarafından kullanıldı” diye konuştu.

Konuşmasında, Kazakistan’daki servetin yarısının yalnızca 162 kişinin elinde olduğuna ilişkin uluslararası araştırma şirketlerinin verilerini doğrulayan Tokayev, "Toplumun modernleşmesi ve siyasi dönüşüm politikasını sürdüreceğim. Reformların yönü belli. Bu, serbest piyasaya, sosyal odaklı çeşitlendirilmiş ekonomiye geçiş" açıklaması yaptı. Yatırımcıların yükümlülüklerine ilişkin politikanın da gözden geçirileceğini söyleyen Tokayev, “Yerli rezervlere daha fazla güvenmemiz gerekiyor. Burada yerli şirketlerin fonlarından bahsediyorum. Geleceğini Kazakistan ile kuranların paralarını yine buraya yatırması gerekir. 'Burada kazanırız, orada harcarız' ilkesinin artık pratikte var olma hakkı yok” ifadelerini kullandı.

ESKİ LİDERDEN YENİ REFORMLARA DESTEK

Tokayev, protestoların şiddetle bastırılmasının ardından 11 Ocak'ta parlamentoda yaptığı konuşmada da ülkedeki eşitsizliğe dikkat çekmişti. Ülkeyi 30 yıl yöneten eski lider Nursultan Nazarbayev'i işaret eden Tokayev, yönetimin yoksullukla mücadele ve adil gelir dağılımı konusunda başarısız olduğunu belirtmişti. Tokayev, "gelir uçurumunu düşürme, madencilik sektöründe vergileri artırma ve devlet tedariğindeki düzensizlikleri ortadan kaldırma" gibi bir dizi başlıkta adım atacaklarını kaydetmişti. Nazarbayev ise eylemlerden sonra ilk kez 18 Ocak'ta kamera karşısına geçmiş, "Şu anda tüm yetkiler Cumhurbaşkanı Tokayev’in elinde. Yakında yapılacak 'Nurotan' partisi kongresinde siyasi liderlik de ona geçecek. Başlattığı reformlarda halkımdan ona destek vermesini istiyorum" açıklamasıyla dikkat çekmişti.