Kazakistan’da eski Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in “ömür boyu başkanlık” yetkilerini kaldıran parlamento kararının ardından parti liderliği de sona erdirildi.

Kazakistan’da Nazarbayev’in izleri  yönetimden silindi

Dış Haberler Servisi

Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Meclis’te çoğunluğa sahip iktidar partisi Nur Otan’ın genel kurulunda, partinin başkanlığına oybirliğiyle seçildi. Ülkeyi 30 yıl yöneten ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’den bu görevi devralan Tokayev, kurulda parti üyelerine yaptığı konuşmada, "ülkesinin güçlü bir zemine sahip devlete dönüşmesinde Nazarbayev’in büyük emeği olduğunu" belirtti.

Tokayev, konuşmasında "Geçmişte elde ettiğimiz başarıları kaybetmemeliyiz. Birinci Cumhurbaşkanı’nın tarihi görevlerini unutmayalım. Olası yanlış hesaplamaları ülkemizin gelecekteki liderlerine bir uyarı olarak bırakalım. Sonuçta, objektif ve dürüst olmalıyız. Geçmişini karalayan bir milletin geleceği olmaz" ifadelerini kullandı.

Kazakistan Parlamentosu, Nazarbayev’in ömür boyu başkanlık yetkilerini kaldıran yasa tasarısını da önceki gün kabul etmişti. Senato, haftalık genel toplantısında, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı’nın siyasi yetkilerini öngören yasa tasarısına yapılan bazı değişiklikleri kabul etmişti. Buna göre, Nazarbayev’in Kazakistan Güvenlik Konseyi ve Kazakistan Halk Asamblesi gibi kurumlara ömür boyu başkanlık yapma yetkileri kaldırılmıştı. Söz konusu yasa tasarısı, bir hafta önce Meclis milletvekillerince onaylanarak, Senato’’ya sunulmuştu. 2019’da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa eden Nazarbayev, Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini ülkede bu yıl başında patlak veren eylemlerden sonra Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e devrettiğini açıklamıştı.