Artan otoyol ve köprü geçiş ücretleri kamyon sürücülerinin en büyük sorunu. Yılbaşında yapılan yüzde 25’lik zam ise sürücüleri daha da etkiledi. İstanbul’dan İzmir’e yakıt hariç yol masrafı bin lirayı buluyor.

Kazanç, köprü geçiş ücretine gidiyor

Havva Gümüşkaya

Salgın nedeniyle ekonomik darboğaz devam ederken yılbaşında yapılan köprü ve otoyol zammı kamyon sürücülerini zora soktu. Yılın ilk gününde otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine ortalama yüzde 25’lik zam geldi.

Ancak yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan ve devletin dolar üzerinden yüksek geçiş garantisi verdiği köprülerden geçiş olsa da olmasa da parası ödeniyor. Kamyon sürücülerinin ise kazancının büyük bölümü bu yollara ve mazota gidiyor.


İstanbul’dan İzmir’e giden bir kamyon şoförünün yakıt hariç sadece yol masrafı bin lirayı buluyor. Türkiye Motorlu Taşıyıcılar Merkez Birliği Genel Sekreteri Hanefi Oğuz, “Yeni zamlar sektörü çok fazla etkiledi” dedi. Oğuz, “Köprülerin hangi amaçla kimler için yapıldığı zaten belli. İki ucu da masraflı bir yol. Şoför eski yoldan gitmeye kalksa hem akaryakıt hem de zamandan tasarruf edemiyor ki bazı güzergahlar mecburi. Mükellefe de bunu navlun edemiyor. Zaten çok küçük paralara çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülke ihtiyacından fazla kamyon olduğunu belirten Oğuz, ihtiyacın 450 bin olduğunu ancak ülke genelinde 850 bin kamyon olduğunu söyledi. Yaklaşık yüzde 40 oranında fazla araç olduğunu belirten Oğuz, “Bu durumda sürücünün pazarlık etme şansı kalmıyor. Kamyoncunun fiyat tarifesi bile yok. Aslında bunu devletin belirlemesi gerekir. Bir ton, kilometre hesabı üzerinden alt ve üst sınır belirlenmeli. Bu olmayınca herkes kafasına göre bir şey söylüyor” dedi.

kazanc-kopru-gecis-ucretine-gidiyor-834217-1.