Uzun yıllardır bölgeyi toza, dumana boğan Bilfer Madencilik’in atık deposunda göçük meydana geldi. Dereye akan pasalar, Madra Barajı’na karıştı. Şirketin uzun yıllardır barajı kirlettiğini belirten Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler ise, “Bu son yaşanan olay bunun ispatıdır” dedi.

Kazancı şirkete kiri baraja aktı

Gökay BAŞCAN

Balıkesir’in Karaayıt Köyü’nde Bilfer şirketiğinin işlettiği maden ocağının atık deposundaki göçük sonrası pasanın Madra Barajı’na taşındığı iddia edildi. Ayrıca, uzun zamandır demir madeninde kullanılan kimyasalların baraja karıştığı ve yapılan su analizlerinde PH değerlerinin düşük çıktığı belirtildi.
Aşırı yağışların pasa yığınının dereye akmasına neden olduğunu söyleyen Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, “Dereyle birlikte akan pasa Madra Barajı’nı kirletti. Zaten barajda su kalmamıştı, son zamanlar artan yağışlar sonucu tekrar baraj su tutmaya başladı. Ancak bu suyu da madenci şirket kirletti” ifadelerini kullandı.

TOPRAĞIMIZI TESLİM ETMEYECEĞİZ

Ayvalık Belediyesi zabıtalarının tutanak tuttuğunu belirten Dinler, “Yaşamı savunuyoruz, biz bu pisliği istemiyoruz. Ne toprağımızı ne suyumuzu kimseye teslim etmeyeceğiz. Altın madeninin davasında Madra Barajı’nın su havzasında olduğu gerekçesiyle iptal edilirken burada barajın dibinde madencilik faaliyeti yapıyorlar” diye konuştu.


Şirketin, 1950’lilerden bu yana barajın dibinde maden ruhsatı olduğunu ifade eden Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, “2008’de şirket, köyün merasına demir zenginleştirme tesisi kurmak istedi. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı aldılar. Bölge halkı, Ayvalık yaşam savunucularının itirazı sonucu ÇED izni iptal edildi. Şirket tesisin yerini değiştirerek yeni bir ÇED başvurusu yaptı ve 2010 yılında faaliyete geçtiler” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Şirketin iki yıl önce yeni bir atık sahası kurmak için ÇED başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Dinler, “Ne köy halkı ne bizler ne de belediye buna olumlu bakıyor. Halkın katılım toplantısını yaptırmadık. Yazın pandemi koşullarında İDK toplantısı yapılarak ÇED olumlu kararı verildi. Dava açtık” ifadelerini kullandı.

Yıllardır barajın şirket tarafından kirletildiğini belirten Dinler şu ifadeleri kullandı: 2015 yılında baraj suyu analiz edildi. Çıkan sonuçlar barajın kirletildiğini onaylıyordu. Ancak bunu belgeleyemiyorduk. Bugün yaşanan olay bu sonuçların ispatıdır.”