İşçi sendikaları ve emek örgütleri Taksim'deki Kazancı Yokuşu'nda bir araya gelerek, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri karanfil bırakarak andı. Anma programı polis ablukasına alınırken, barikatlar kurulduğu görüldü. Şişhane'deki anmaya yürümek isteyenlerin de önü kesildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anması: Yürüyüşe polis engeli
Fotoğraf: Twitter/ @diskinsesi

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelerek karanfil bıraktı.

Anma programında “Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Faşistlerden hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı.

Burada konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, her yıl burada olmanın ve 1977'de hayatlarını kaybedenleri anmanın sadece bir anıyı ve geleneği yaşatmak olmadığını belirterek, "Bu aynı zamanda geleceğe dair, aynı zamanda ülkemizin aydınlık geleceğini kurmaya dair kararlılığımız ve irademizi ortaya koyması açısından da önemli." diye konuştu.

Öte yandan, karanfil bırakılmasının ardından Şişhane'deki anmaya doğru yürüyüşe geçmek isteyenler polis tarafından engellendi.  

Anma programı ablukaya alındı, polis barikatları kuruldu.

Polisin yasak kararı ise sloganlarla protesto edildi.

DİSK'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Taksim'deki anma törenine katılanların önünde polis barikatı. Her şeye rağmen 12:00'de Şişhane anmasında buluşacağız" denildi.

KESK: "OMUZ OMUZA VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

KESK tarafından yapılan açıklamada ise "Kazancı Yokuşunda 1 Mayıs anması sonrası polis barıkatı ile Şişhane ye yürümemiz engelleniyor. Faşizme karşı omuz omuza vermeye çağırıyoruz!" ifadelerine yer verildi.

SOL PARTİ: "BASKILARINIZ BİZLERİ DURDURAMAZ!"

SOL Parti tarafından açıklamada da söz konusu engellemeye tepki gösterildi. 

SOL Parti İstanbul'un Twitter hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"1 Mayıs 1977'de Kazancı Yokuşu'nda yitirdiklerimizi anmak için bir araya geldik. Programın devamı için Şişhane'ye geçmek isteyenlerin önüne polis barikat kurdu ve geçişe izin vermiyor. BASKILARINIZ BİZLERİ DURDURAMAZ! YAŞASIN 1 MAYIS!"

Engllemelere rağmen sendika üyeleri daha sonra ayrı gruplar halinde Şişhane'ye geçerek 1 Mayıs 1989'da hayatını kaybeden Mehmet Akif Dalcı için anma töreni gerçekleştirdi.

DİSK tarafından yapılan açıklamada, "Her türlü engellemeye rağmen Şişhane'deyiz. 1 Mayıs 1989’da katledilen Mehmet Akif Dalcı’yı anmak üzere omuz omuzayız" ifadeleri kullanıldı.

KADIKÖY'DE ANMA

Sendika üyeleri Kadıköy'de de 1 Mayıs 1996'da hayatını kaybeden 3 kişiyi andı. Kadıköy Belediyesi önünde toplanan sendika üyeleri, "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açıp, sloganlar attı. Söğütlüçeşme'de olayların başladığı yere gelen sendika üyeleri, daha sonra olaylarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Fotoğraf: AA

Açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, yaşamını yitirenleri saygıyla andıklarını dile getirerek, "İşçileri, emekçileri anmak için buradayız, anmalarımıza devam edeceğiz. Burada yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz." dedi.

Sendika üyeleri basın açıklamasının ardından, 3 kişinin hayatını kaybettiği yere karanfil bıraktı.

Saat 18.00’de de kadınlar, katledilen kadınlar için Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelecek.