Taksim'deki Kazancı Yokuşu’na 1 Mayıs 1977’deki katliamda hayatını kaybedenler için karanfil bırakıldı. Şişhane'ye yürümek isteyen emekçiler polis engeliyle karşılaştı. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Yasakları işçiler yıkacak” dedi.

Kazancı’da işçiye polisten engel
Fotoğraf: BirGün

Umut Can FIRTINA

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Yasaklarla geçirilecek son 1 Mayıs'a günler kalmışken yapılan anmada, heyet ve emekçiler yine polis engeliyle karşılaştı.

“Yaşasın 1 Mayıs”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” ve "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganlarının atıldığı anmada, hayatın kaybedenlerin anısına karanfil bırakıldı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin çağrısıyla gerçekleştirilen anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2023'te Taksim'in yasak olduğu son 1 Mayıs'ın geçeceğini aktararak antidemokratik uygulamaları, işçilerin yıkacağını belirtti. Her yıl burada olmanın ve 1977'de hayatlarını kaybedenleri anmanın sadece bir anıyı ve geleneği yaşatmak olmadığını ifade eden Çerkezoğlu, “Bu aynı zamanda geleceğe dair, aynı zamanda ülkemizin aydınlık geleceğini kurmaya dair kararlılığımız ve irademizi ortaya koyması açısından da önemli” dedi. Karanfillerin bırakılmasının ardından Şişhane'de gerçekleştirilecek anmaya yürümek isteyenler polis ablukasına alındı. İstiklal Caddesi'ne giriş güvenlik güçleri tarafından engellendi.

BARİKATLAR BU DÜZENİ ANLATIYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, anmada yaptığı açıklamada, polis engeline şu sözlerle tepki gösterdi: “Bu barikatlar çok şey anlatıyor. Bu barikatlar; işçiden alıp patrona veren, fakirden alıp zenginin kasasını dolduran, tüm çarkları zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmak için dönen ve milli gelirden işçi sınıfının emekçilerin aldığı payı Cumhuriyet tarihinin en düşük düzeyine, yüzde 25'lere kadar düşüren bu düzeni anlatıyor.”

***

KAZANANA KADAR MÜCADELE ETMELİYİZ

İzmir’de farklı belediyelerde çalışan işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı kutlayarak, 1 Mayıs günü Gündoğdu Meydan’ında yapılacak mitinge kitlesel katılım çağrısı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube, Genel-İş İzmir 2 ve 3 No’lu Şube dün Kültürpark içinde bulunan hizmet binası önünde basın açıklaması düzenledi. Tüm Bel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Bülent Türkmen, “İşçiler, emekçiler birliğimizi sağlamadığımız sürece hiçbir zaman taleplerimizin yaşama geçirilme olanağı yoktur. Dolayısıyla 1 Mayıs’a giderken taleplerimizle birlikte ne kadar güçlü şekilde ve birlikte alanda bu taleplerimizi dile getirirsek, 1 Mayıs sonrası bu taleplerimizi 14 Mayıs’a taşırsak ancak bir anlam ifade edebilir. 14 Mayıs sonrasında da bitmeyecek. Eğer biz örgütlü davranmazsak 14 Mayıs’tan sonrada emekçilerin durumunda bir şey değişmeyecek. Dolayısıyla örgütlülüğümüzü koruyarak mücadele etmeliyiz” dedi. ODTÜ’de ise işçiler, eğitim emekçileri ve öğrenciler kampüste 1 Mayıs’ı kutladı. Tez-Koop-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, işçilerin emekten yana adayları desteklemesi gerektiğini söyledi. Sonuçları önlenebilir doğal felaketlerin rant odaklı betonlaşma politikasının işçilerin yaşamını tehdit ettiğini dile getiren Özgen, “İşçilerin dayanışma ve mücadele birlikleri olan sendikalar; demokrasinin, hak ve özgürlüklerin korunması ve güçlendirmesi konusunda bugün her zamankinden çok daha fazla tarihsel bir önem taşıyor” diye konuştu. Nakliyat-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, “Yoksullaşmaya, para babaları düzenine, sarı sendikacılığa karşı 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na yürüyoruz” denildi. Açıklamada, şöyle denildi: “İşçi sınıfımız 2023 1 Mayıs’ına daha da yoksullaşarak giriyor" denildi.