Kazanma alışkanlığı

Ligin son altı haftasına girerken heyecan dozu da gittikçe artıyor. Birbirinden güzel gollerin atıldığı haftanın en güzel golü tartışmasız Trabzonsporlu Kucka’ya ait. Haftanın takımı zorlu Kayseri deplasmanından elini kollunu sallayarak dönen Fenerbahçe olurken haftanın teknik direktörü ise Galatasaray’a kazanma alışkanlığı aşılayan Fatih Terim oldu. Etkili oyununu şık bir golle süsleyen Aatif Chahechouhe ise haftanın oyuncusu oldu.

Haftanın açılış karşılaşmasında Sivasspor’un evinde Karabükspor’u farklı mağlup edeceğini düşünenler yanıldı. Karabükspor’un başında ilk maçına çıkan Ünal Karaman, oyuncularını bitiş düdüğüne kadar oyunun içinde tutmayı başarsa da puan almayı başaramadı. Gelinen noktada malumun ilamını bir kaç hafta geciktirmek Karabük için yeterli bir başarı olacak. Sivasspor hanesine üç puanı tek golle yazarak hem evindeki yenilmezlik serisini 7 maça çıkardı hem de Avrupa hayali kuran tüm takımların puan kaybettiği haftanın en kârlısı oldu. Yiğidolar için lig 5.liği artık ciddi bir hedef!

Yeni Malatyaspor maçın başlarında 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen taraftarının da desteğiyle Gençlerbirliği’ni farklı mağlup ederek UEFA Avrupa Ligi için iddiasını sürdürdü. Bu galibiyet aynı zamanda ev sahibi takımın geriden gelerek kazandığı ilk SüperLig karşılaşması oldu. Ümit Özat göreve geldikten sonra yükselişe geçip ateş hattının üzerine çıkan Gençlerbirliği’nde ciddi bir çözülme yaşanıyor. Mağlubiyetten ziyade oynanan oyun düşündürücü. Alkaralar bu kadar dirençsiz oynamaya devam ederlerse İlhan Cavcav sezonunda Süper Lig’e veda edecekler.

Bu sezon deplasman karnesi zayıf olan Bursaspor, Antalya’da önceki haftalara nazaran daha dertli toplu bir oyun ortaya koymayı başarsa da puan almayı başaramadı. Bu sezon ilk kez iki hafta üst üste kazanmayı başaran Antalyaspor, bu galibiyetle ateş hattıyla arasındaki farkı 4 puana çıkardı.

Beşiktaş - Alanyaspor eşleşmesinin seyir zevki yüksek ve bol gollü olmasını bekleyenler yanıldı. Frank Zappa sanatı “hiçbir şeyden birşeyler yapmak” olarak tanımlamıştı. Talisca, hiçbir şey yokken attığı golle sadece sanatçılığını göstermekle kalmadı, kritik haftalara girerken takımına üç puanı kazandıran oyuncu oldu. Beşiktaş’ın maçın ikinci yarısında rakibini oyuna ortak etmiş olması düşündürücü de olsa, skorun oyundan önemli olduğu haftalara geldik. İkinci yarıdaki baskısını puana çeviremeyen Alanyaspor’un bir an önce puanlar toplayıp ateş hattından uzaklaşması gerekiyor.

Haftanın tek golsüz karşılaşması ve doğal olarak en sıkıcı 90 dakikası Osmanlıspor ile Konyaspor arasında oynandı. Yenilmezlik serisini 5 maça çıkaran Osmanlıspor İrfan Buz yönetiminde oynadığı 11 maçta sadece 1 mağlubiyet aldı. Gökçek’lerin siyaset sahnesinden çekilmesiyle öksüz kalan Osmanlı, lige tutunabilirse İrfan Buz sayesinde olacak. Konyaspor teknik direktörü Sergen Yalçın’ın Ankara’dan bir puanla dönmeye razı olduğu her halinden belliydi. Bu skor ikili averajda Konya’yı önde tuttuğu gibi, fikstürü görece daha zor olan rakibinin arayı açmasına da izin vermiyordu.

Lig beşinciliği yolunda bariz bir fikstür avantajı olan Göztepe evinde Kasımpaşa’ya mağlup olarak Avrupa hayallerini sekteye uğrattı. Girilen onca pozisyondan skor üretememek mi, taraftarın 10 kişi canla başla gol atmak için uğraşan futbolculara tepki göstermesi mi daha kötü? Kasımpaşa tam bir teknik direktör takımı oldu. Rakiplerinin hatasını kollayan ve hata affetmeyen Kasımpaşa, Göztepe’nin de hatalarının cezasını kesti.

Başakşehir, ilk yarısında 1-0 yenik duruma düştüğü ve ecel telleri döktüğü karşılaşmada Akhisar’ı ikinci yarıda bu sezon ilk kez forma şansı bulan beklerinin yaptığı asistlerle 2-1 yenerek son haftalara kadar şampiyonluk yarışının içinde olacağını gösterdi. İlk yarıda etkili olan Akhisar, oyunu bitirecek ikinci gol için yakaladığı fırsatları değerlendiremeyince haftayı puansız kapattı. Maçın sonucunu etkileyip etkilemeyeceğini kimse bilemez ancak maçın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu’nun Emre ve Arda’dan esirgediği kartları Miguel Lopes’e cömertçe sunduğunu söylemek yanlış olmaz.

Haftanın en itibarlı eşleşmesinde Galatasaray ile Trabzonspor İstanbul’da karşı karşıya geldiler. Kâğıt üzerinde zorlu gözüken karşılaşmada Galatasaray hanesine üç puanı zorlanmadan yazmayı başararak şampiyonluk yürüyüşüne emin adımlarla devam etti. Trabzon tarafında belirleyici olan Rıza Çalımbay’ın iddialı oyuncu değişiklikleriydi. Oyuna bu tarz müdahale etmek cesur bir karar. Zira işe yaramadığı zaman kendinizi topun ağzında buluverirsiniz.

İtiraf ediyorum, şampiyonluk yarışındaki tüm takımların haftayı üç puanla kapatmasının ardından, ne kadar Kayserispor’un önemli eksikleri olsa da, Fenerbahçe’nin deplasmandan üç puanla dönmesini beklemiyordum. Beklentimin aksine Fenerbahçe, sezonun en etkili oyunlarından birini oynayarak zorlanmadan farklı galip geldi. Fenerbahçe ligimizin deplasman karnesi en iyi takımı, alışılagelenin aksine bu sezon Kadıköy’de kayıplarda... Fenerbahçe taraftarı belli ki Aziz Yıldırım’ın görevde kalmasına katkısı olacaksa şampiyonluktan bile vazgeçmeye hazır.