Kazdağları'nda “Su ve Vicdan Nöbeti” tutan 5 doğa savunucusu yaşadıklarını anlattı. "Hayatın normalleşmeye başladığı bugünlerde salgın riskinin olmadığı ormanlara giriş hala yasak" diyen çevreciler, “İnsanlığın bu krizini doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin" ifadelerini kullandı

Kazdağları direnişçileri: İnsanlığın krizini doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin
Fotoğraf: Arşiv

Kazdağları’nda Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik’in yapmak istediği projeye karşı “Su ve Vicdan Nöbeti” tutan 5 doğa savunucusu yaşadıklarını anlattı. Çektikleri videoyu ANKA ile paylaşan çevreciler, 26 Temmuz 2019’da başlayan nöbetin 321’inci gününe girdiklerini dile getirerek, “Her türlü engelleme ve yıldırma çabalarına karşı hayatı savunmaya devam edeceğiz” dedi ve yurttaşları kendilerine destek olmaya çağırdı.

Nöbetçilerden Ferzan Aktaş, koronavirüs salgını nedeniyle yurttaşların alana girişinin yasaklandığını hatırlatarak, “Virüs buluşma riskinin daha yüksek olduğu AVM’lerin bile açılarak hayatın normalleşmeye başladığı bugünlerde salgın riskinin olmadığı ormanlara giriş hala yasak” dedi ve ekledi: “İnsanlığın bu krizini doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin" diye konuştu.

Kendilerine destek olmaya gelmek isteyenlerin engellendiğini kaydeden Aktaş, şunları söyledi: “Düne kadar nöbet alanımıza giriş-çıkışlarla ilgili bir sorun yaşanmazken yine 1 Haziran’da yeniden başlattığımız proje alanı günlük yürüyüş eylemimizin dönüşlerinde bölge jandarma komutanlığı ormanda bulunmamız gerekçesiyle her gün tutanak tuttu. Dün ise nöbetimize katılmak isteyen iki arkadaşımıza bölge jandarma komutanlığı tarafından nöbet alanına girilmesinin yasak olduğu söylendi ve alanı kendi istekleriyle terk etmek istemeyen arkadaşlarımız jandarma trafik kontrol noktasında ‘alana dönerseniz kolluk gücüne mukavemetten adli işlem yaparız’ tehdidine maruz kaldılar.”

kazdaglari-direniscileri-insanligin-krizini-dogayi-yok-etmek-icin-firsata-cevirmeyin-742433-1.

"BASKILAR NÖBETİ YANIZLAŞTIRMAYA YÖNELİK"

“Kazdağları’nda yaşanan bu süreç, dün nöbete katılımların engellenmesiyle birlikte alınan orman yasağı kararının nedenini daha net bir şekilde göstermektedir" diyen Aktaş, "Ormanın talanını engellemeyenler ve şirketin hukuksuz çalışmalarını takip dahi etmeyenler, bunu kendine görev edinmiş yurttaşları engellemektedirler. Kazdağları’ndaki nöbetimize yönelik bu baskılar buradaki nöbeti yalnızlaştırıp bitirmeye ve şirketlerin projelerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak içindir. Uygulamalardaki bu keyfilik bir an önce son bulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kendilerine kolluk tarafından 70 bin 850 lira para cezası kesildiğini hatırlatan Aktaş, maden şirketi çalışanlarına neden bu cezanın kesilmediğini sordu.