Kazdağları Direnişi'nin birinci yılı: Ruhsat uzatma talebi reddedilsin

BirGün ANKARA

Maden arama çalışmalarına karşı Kazdağları'nda başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’nin birinci yılı geride kaldı. Nöbetin 1’inci yıl dönemi nedeniyle çağrı yapan yaşam savunucuları Kazdağları’nda bir dizi etkinlik yapacak. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, nöbetin üzerinden bir yıl geçmesine karşın firmanın işletme ruhsatı uzatma talebinin halen reddedilmemesine tepki gösterdi.

CHP'li Karaca, Kazdağları'nın maden şirketleri tarafından talan edilmek istenmesi üzerine başlatılan direnişin birinci yılında yaptığı açıklamada, "Su ve Vicdan Nöbeti, Türkiye ve Dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İşletme ruhsatının durdurulması, önemli bir başarı oldu. Ancak, bir yıllık sürede Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün madenci şirketin süre uzatım talebi hakkında ne karar verdiği kamuoyuyla paylaşılmadı. Yasal süresinde, kabul ya da ret karar verilmedi. AKP iktidarı sessiz kalarak, somut adımlar atmayarak kaos ortamı yaratıyor. Bu kaos ortamında Valilik ve diğer kurumlar Su ve Vicdan Nöbeti tutan yurttaşları soruşturmalar, para cezaları gibi yaptırımlarla caydırmaya çalışıyor” dedi.

RUHSAT İPTAL EDİLMEDİ

Maden arama şirketinin Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı Ve Zenginleştirme Projesi ile ilgili işletme ruhsatının süre uzatımıyla ilgili 28 Aralık 2018 tarihinde başvuru yaptığını anımsatan Karaca, “Genel Müdürlüğün süre uzatım başvurusu hakkında ne karar verdiği halen kamuoyundan gizleniyor. Mevzuat gereğince, şu ana kadar madenci şirketinin başvurusuna kabul ya da red karar verilmesi gerekirdi. AKP iktidarı bu konuda sessiz kalırken, Su ve Vicdan Nöbeti'ni ve direnişi kırmak için nöbet çadırını ziyaret eden yurttaşlara para cezası kesiyor” dedi.

NÖBETLER ÇOĞALTILMALI

Kazdağları'ndaki doğa katliamının devam ettiğini vurgulayan Karaca, “Kazdağları’nda ve yedi bölgenin her tarafında doğa katliamları, rant projeleri ile karşı karşıyayız. Topraklarımız eşeleniyor, suyumuz gıdamız kirletiliyor. Bu yüzden nöbet alanlarını daha da çoğaltmalı, mücadeleyi yaygınlaştırmalıyız” diye konuştu