Kazdağları’ndaki altın madenine karşı nöbet tutanlara jandarma müdahale etti. Alandan çıkarılan yaşam savunucuları Çanakkale’de yaptıkları açıklamada “Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold’dur” dedi.

Kazdağları direnişine jandarma baskını

Eren Aşnaz

Çanakkale’nin Kirazlı Balaban bölgesinde yapılmak istenen siyanürlü altın madenine karşı nöbet tutan yaşam savunucularına dün sabah saatlerinde jandarma müdahale etti. Yaşam savunucuları jandarmanın bulundukları çadırlara saat 06.30’da “şafak baskını” yapar gibi geldiğini ve pandemi gerekçesiyle alandan uzaklaştırıldıklarını söyledi.

Nöbet tutan Seçkin Barbaros, Onur Uysal, Sema Demir ve Canan Hakko, jandarmanın bulundukları çadırları söktüğünü aktardı. Bölgeden uzaklaştırılan grup, Çanakkale’de çevre dernekleri temsilcileriyle bir araya gelerek bir açıklama yaptı. Açıklamada “Arkadaşlarımız bölgeden çıkarılırken aileleri ve avukatlarıyla görüşmelerine, hatta tuvalete gitmelerine ve görüntü almalarına izin verilmedi. Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold’dur. Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz” dendi.

SİNYAL KESİCİLER VARDI

Jandarmanın hiçbir uyarıda bulunmadan direkt binaya girdiğini ve pandemi koşullarının ihlal edildiğini belirten Seçkin Barbaros, şunları söyledi: “Avukatlarımızı aramak istedik. ‘Ulaşabilirseniz ulaşın’ dediler. Çünkü yanlarında sinyal kesici vardı ve telefonlarımı çalışmıyordu. Bizleri araçlara bindirerek jandarmanın idari binasına götürdüler. Oradan bıraktılar bir gözaltı işlemi yapmadılar. Aslında bizi alıkoydular.”

Birçok eşyanın çöp olduğunu belirten Sema Demir, “Metruk binayı yıktılar. Biz arkadaşımızı ayrı bir araca aldılar kendisini de bizimle gelmesini defalarca istememize rağmen ayrı bir araçla getireceklerini söylediler. Bizi sadece o alandan tahliye etmek için gözaltına alıyormuş gibi yaptılar, ancak herhangi bir gözaltı işlemi yapmadılar” diye konuştu.

kazdaglari-direnisine-jandarma-baskini-783914-1.
Madenci şirketlerin kuşatması altında olan Kazdağları’nda binlerce ağaç katledildi.


ŞAFAK OPERASYONU GİBİYDİ

Jandarmanın alana şafak operasyonu yapar gibi geldiğini belirten Onur Uysal, “Özel eşyalarımızı toplamamızı istediler. Bizleri jandarma merkezine götürdüler oradan da hiçbir işlem yapmadan bıraktılar. Arkadaşlarımızın eşyaları vardı. Onlar ne oldu bilmiyoruz” diye konuştu.

Üstlerinin değiştirilmesine bile izin verilmediği belirten Canan Hakko, “Daha uyanmadan bir anda evlere girdiler. Gözümü açtığımda 20 kadar jandarma vardı. Kimisi video kaydı alıyordu” dedi.