Kazdağları’nda mücadele dayanışmayla sürecek

Yaren ÇOLAK

Pandemi bahanesiyle kesilen para cezalarından dolayı hacizle karşı karşıya kalan Kazdağları direnişçilerinin başlattığı kampanya sürüyor. 550 bin liraya yakın para cezası kesilen yaşam savunucularının dayanışma kapsamında topladığı para dün itibariyle 39 bin lira.

Kanadalı Alamos Gold’un altın madeni projesine karşı 425 gün tüm baskı ve zorluklara rağmen çadırlarda nöbet tutan Kazdağları direnişçilerine pandemi gerekçe gösterilerek toplamda 550 bin liraya yakın ceza kesildi.

Kesilen bu cezaların ardından direnişçiler hukuki süreci başlattı. Ancak bu süreç tamamlanmadan direnişçilere haciz kararları gelmeye başladı. Direnişçiler, cezaları ödeyebilmek için ‘fongogo’ platformu üzerinden bir dayanışma kampanyası başlatarak 39 bin liraya yakın para topladı. Ancak bu miktarın hacizlere ve kesilen cezalara yetmediğini belirten Kazdağları direnişçilerinden Ferzan Aktaş, “İnanıyoruz ki tüm ülkenin vicdanıyla büyüyen Kazdağları mücadelesine destek veren herkes bu dayanışma kampanyasında da bizi yalnız bırakmayacaktır” diyerek çağrıda bulundu.

Anayasal hakkımızı korumaya çalıştık

“Biz anayasal hakkımız gereği doğamızı ve Kazdağları’mızı barışçıl bir şekilde korumaya çalışırken, cezalarla karşılaştık” diyen Aktaş şunları söyledi: “Bir yılı aşkın süredir ruhsatı olmadığı halde maden şirketi işgal ettiği alanı boşaltmadığı için nöbetimize devam edeceğimizi beyan ettik. Ardından neredeyse her gün kişi başı 3 bin 180 liradan idari para cezaları kesilmeye başladı. Pandemi gerekçesiyle ormanda bulunmak yasak dendi. Bu cezalara itiraz ettik. Hukuki süreç devam ediyor. Ama ne yazık ki hukuki süreçten bağımsız olarak haciz emirleri gelmeye başladı ve bazı itirazlarımız reddedildi” ifadelerini kullandı.