Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Kazdağları için “İzin sahalarına ait bölgeleri rehabilitasyon eylem planı kapsamında tekrar doğaya kazandırılmak için gerekli çalışmalar başlatılacaktır” açıklamasında bulundu. Kazdağları Dayanışması tarafından yapılan açıklamada ise henüz bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı belirtildi ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Kazdağları'nda rehabilitasyon yapılacak: Süreç şeffaf bir şekilde yürütülmeli

BirGün/EGE

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Kanadalı Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından yürütülen siyanürlü altın madeni projesine karşı mücadele sürüyor.

Şirketin işletme ruhsatının süresinin bitmesine rağmen sahadaki varlığına devam etmesine siyasiler ve çevre örgütleri tepki göstermiş, çevre örgütleri tarafından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne CİMER üzerinden alanın durumuna dair dilekçe verilmişti.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ise, “İzin sahalarına ait bölgeleri rehabilitasyon eylem planı kapsamında tekrar doğaya kazandırılmak için gerekli çalışmalar başlatılacaktır” açıklamasında bulundu.

Konu hakkında Kazdağları Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, rehabilitasyonun mücadelede kazanım olduğu fakat henüz bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı belirtildi.

Açıklamada, “Ancak CİMER yanıtı üzerine mevcut durumu ve rehabilitasyon çalışmalarını yerinde görmek amacıyla 18 Ocak 2021 tarihinde proje alanına gidildiğinde, şirketin güvenlik görevlileri ile, işçilerle ve bazı araçlarla karşılaşılmış, herhangi bir rehabilitasyon çalışmasının olmadığı ve alanın yine tel örgülerle çevrili olduğu görülmüştür. Dönüşte kolluk kuvveti ile karşılaşılmış, GBT sorgulamasına maruz kalınmıştır. Bu durum üzerine tutanak tutulmuş ve suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu aşamada, süreç hakkında ilgili kamu kurumlarından ve Çanakkale Valiliğinden hiçbir resmi açıklama yapılmamıştır. Bu durumu endişe ile karşılıyoruz” denildi.

kazdaglari-nda-rehabilitasyon-yapilacak-surec-seffaf-bir-sekilde-yurutulmeli-831046-1.

SÜRECİN ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ

“Kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için aşağıdaki sorularımız doğrultusunda en kısa zamanda ilgili kurumlardan resmi açıklama yapılmasını talep ediyoruz" denilen açıklamada şu sorulara yanıt istendi:

>> "Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin ruhsat hukuku ne aşamadadır?

>> Söz konusu alan maden alanı olmaktan tamamen çıkartılmış mıdır?

>> Yeniden ihale edilme olasılığı var mıdır?

>> Şirket ile Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolün içeriği nedir?

>> Şirketin ilgili Bakanlıklara sunduğu herhangi bir rehabilitasyon planı var mıdır? Bu amaçla firmaya herhangi bir süre verilmiş midir?

>> Rehabilitasyon işlemi hangi kurumlarca izlenecek ve denetlenecektir?

>> Şirket alandan tam anlamı ile ne zaman tahliye edilecektir?"

Açıklama, şu ifadelerle sonlandırıldı:

"Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin) tüm iş makineleri ve personeli ile birlikte alandan acilen tahliye edilmesini, Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Proje alanının maden alanı statüsünden çıkartılarak en kısa zamanda ekolojik ve bilimsel yöntemlerle rehabilite edilmesini ve bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesini istiyoruz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”