Kazdağları’nın rehabilite edilmesini talep eden Haluk Levent’e, bölgede yaklaşık 350 bin ağacı katleden Doğu Biga Madencilik’in en büyük destekçilerinden Kirazlı köyü muhtarı Erkan Can tepki gösterdi. Can, BirGün’ün “Maden doğaya zarar vermeyecek mi?” sorusuna, “Ben zarar konusunda garanti vermem. Bakarsın havuz patlar” diye yanıt verdi.

Kazdağları’nı talan eden madencileri savunan muhtar: Ben zarar konusunda garanti vermem

Gökay BAŞCAN

‘2020 Yılı Yeşilin EN’leri Ödül Töreni’ne katılan ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den Kazdağları Kirazlı’da 350 bin ağaç dikilmesini isteyen sanatçı Haluk Levent’e, Kirazlı Muhtarı Erkan Can tepki gösterdi. Muhtar Can, Kazdağları’nda yaklaşık 350 bin ağacı katleden Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik’e verdiği destekle biliniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı ’2020 Yılı Yeşilin EN’leri Ödül Töreni’ Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törende sanatçı Haluk Levent’e ‘En etkin orman gönüllüsü’ ödülü verildi. Bakan Pakdemirli’nin elinden ödülü alan Haluk Levent, yaptığı konuşmada “Kazdağları Kirazlı Balaban halkından geliyorum” diyerek, bölgedeki maden projesi alanının fotoğrafını gösterip, rehabilite edilmesini istedi.

AĞAÇLANDIRMA TALEBİNE ÇOK ÜZÜLMÜŞ!

Madenci şirketin ‘kayıtsız, şartsız’ destekçisi olan Muhtar Can, ağaç dikilmesini talep eden Haluk Levent’e tepki gösterdi. BirGün’ün sorularını yanıtlayan Can, “Devletin karar vereceği yerde, sanatçı diye bir tane arkadaşın konuşmasına gerek yok. Görevim gereği internete bakarken ben de gördüm. Çok üzüldüm” diye konuştu.

Köyün ‘çıkarlarını’ savunduğunu iddia eden Can, “Sadece Kirazlı'da mı ağaç kesildi, başka yerde maden mi yok? Devletin karar vereceği yerde, sanatçı diye bir tane arkadaşın konuşmasına gerek yok. Benim sınırlarım içerisinde bu yer” dedi.

‘BAKARSIN HAVUZ PATLAR’

Can, madenin bölgeye zarar verip vermeyeceğine ilişkin sorumuza ise “Ben zarar verip vermeyeceğini bilmem. Bergama'da da vardı maden, kapandı, hiç bir şey olmadı. Ben zarar konusunda garanti vermem. Bakarsın havuz patlar, tersi olur” diye cevap verdi.

Muhtar Can, önceki yıllarda yaptı birçok açıklamada madeni desteklediğini söylemişti. Can, Eylül 2019’da Çanakkale Belediyesi’nin yaşam savunucularına destek verdiği gerekçesiyle itiraz dilekçesi vermişti.