Valilik, Kazdağları’nda çadırlı nöbet tutan yaşam savunucularının ‘alanı terk etmesini’ istedi. Nöbet tutan yurttaşlar karara tepki gösterdi: Pandemi fırsata çevriliyor. Doğayı talan etmek isteyen tüm şirketlere ‘süresiz evde kal’ diyoruz

Kazdağları nöbetine korona engeli

Kazdağlarında yürütülen altın madeni projesinin durdurulması için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti 271 gündür devam ediyor. Direnişçiler, salgın bahanesiyle direniş yerinden çıkarılmak isteniyor.

Dünya koronavirüsle mücadele ederken, Türkiye’de ise ‘fırsat bu fırsat’ diyenler salgın bahanesiyle doğayı katletmeyi sürdürüyor. İktidar halka sokağı yasaklarken, maden şirketleri hükümetin doğa düşmanı politikalarından cesaretle çalışmalarına devam ediyor.

Salgının başlamasıyla birlikte kendilerini izole ederek nöbet alanında direnişe devam eden doğa savunucuları, bulaş riskini önlemek için şehirlerden gelmek isteyenleri nöbet alanına kabul etmedi. Salgına karşı her türlü önlemi alarak nöbete devam eden direnişçilere ‘alanı terk etmeleri’ konusunda tebligat geldi.

Karar sonrası nöbet tutan yurttaşlar açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Ormanlarla ilgili alınan önlemlerle pandemiye karşı mücadele ediyormuş gibi görünen bu karar, ormanların savunusunu yapan bizlerin hayatlarını tehlikeye atmakta ve şirketler tarafından ormanların yok edilmesinin önünü açmakta” dendi.

PANDEMİ FIRSATA ÇEVRİLMEK İSTENİYOR

Öte yandan drone uçuşlarının da yasaklandığı bölgede direnişçiler “Bu yasağın pandemiyle mücadelede nasıl bir etkisi var?” diye sordu. Direnişçilerin açıklaması şu sözlerle devam etti:

“Pandemi krizinin doğa talanı açısından bir fırsata çevrilmek istendiğini görüyoruz. Salda Gölü’nde yaşananlardan sonra Kazdağları’nın akıbeti açısından da kaygılıyız. Doğayı talan etmek isteyen tüm şirketlere süresiz evde kal diyoruz. Çanakkale’deki ormanların yok olması vebalinin altında İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kalmaması için bu kararlardan geri dönülmesi gerekmekte.”

ŞİRKET ALANDA RUHSATSIZ BULUNUYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, maden şirketinin alanda ruhsatsız bir biçimde bulunduğunu hatırlattı. Erkek, “Kazdağları Kirazlı mevkiinde, izolasyon kurallarına uyan ve az sayıda kalan çevrecinin tahliyesi için tebligat yapılmış. Maden şirketi ruhsatsız biçimde orada duruyor. Bölge drone uçuşuna bile yasaklandı. Umarız bu süreci doğa katliamı için fırsata çevirmezler” dedi.

ARTVİN’DE DE ‘SALGIN FIRSATI’

Artvin’in Arhavi ilçesinde Pilarget (Uluköy) ve 5 köyü kapsayan bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santralının (HES) hukuki süreci devam ederken, şirketin köylerde şantiye çalışmasına başlayacağı iddia edildi.

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği, “Şirket koronayı fırsat bilerek mevcut ortamdan nasıl nemalanabiliriz hesabıyla hareket ediyor” diyerek şu açıklamada bulundu: “Hukuki süreci yürütmeyi durdurma davasıyla devam eden Saka 1-Saka 2 isimli HES inşaatının köyümüzde şantiye çalışması olacağı duyumunu aldık. Hukuk mücadelesi sürdürdüğümüz geleceği olmayan girişimle mücadelemeizin sonuna kadar arkasında olacağız.”