KCK: Silah bırakmak için kongreyi toplamak gibi bir gündemimiz yok

Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajında PKK'den toplanmasını istediği silahlı mücadeleyi bırakma kongresinin artık 'gündemde' olmadığı belirtilid. KCK Eş Başkanı Bese Hozat, kongreyi gündemlerinden çıkardıklarını söyledi.

Avrupa'da yayın yapan Med Nuçe televizyonuna açıklamalarda bulunan Hozat, Kürt sorunu çözülmeden kongre toplanmayacağını belirtti. Hozat, şu ifadeleri kullandı; "Bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. Çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. Bırakalım müzakereyi, diyalog süreci de ortadan kaldırıldı. Bir aydır önderliğimiz ile görüşme olmuyor, heyet önderliğimizin yanına gitmiyor. PKK devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. Biz kongreyi gündemden çıkardık. Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz. Öcalan'ın bir taraf olarak resmi kabul edilmesi gerekiyor."

Hozat ayrıca, AKP'nin çözüm sürecine dair bir adım atması halinde PKK'nin de Öcalan'ın istediği kongreyi toplamayı kararlaştırdığını hatırlattı. HDP'li yetkililerle Dolmabahçe'de varılan mutabakatı ve Öcalan'ın 10 maddelik deklarasyonuna vurgu yapan Hozat, "İzleme heyetinin gözetiminde resmi müzakere başlamalıydı. 10 madde üzerinde yapılacak müzakere ile mutabakat sağlanmalı ve TBMM'nin gündemine getirilmeliydi. Yarısı parlamenterlerden, yarısı izleme heyetinden oluşan bir Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu mecliste kurulmalı, önderliğimiz de bu komisyona konuşmalıydı" dedi.

'ANAYASA DEĞİŞİRSE OLUR' DEMİŞTİ
PKK’nin Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakmayı tartışacağı kongre, Dolmabahçe mutabakatından sonra gündeme gelmişti. İmralı heyeti ve Başbakanı Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın açıkladığı 10 maddelik mutabakatın ardından Öcalan, Newroz mesajında, örgüte silahlı mücadeleye son verme çağrısı yapmıştı. KCK yönetimi çağrıya olumlu yanıt verse de kongrenin ne zaman toplanacağı açıklanmamıştı.

Bese Hozat, daha önce de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "PKK silah bırakmadan sürece daha fazla devam edemeyiz" sözlerine "Anayasa değişirse düşünülür" yanıtını vermişti. Hozat, "Bu süreçler yaşanır, somut gelişmeler adımlar atmış, yasalar çıkarmış, özgür yurttaşlık temelinde düzenlemeler yapılırsa sağlanırsa PKK kongresini toplar; silahlı süreci noktalar. Yeni bir stratejik değişime gider. Devlet sorumluluklarını yaparsa silahlı mücadele anlamsızlaşır" demişti.

Öcalan'ın Newroz mektubu yüzbinlere okundu: Silahlı mücadeleyi sonlandırma gereği görmekteyim

KCK'den Erdoğan'a silah yanıtı: Anayasa değişirse düşünürüz