Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında hazırlanan raporda, “Bürokratik vesayetin sona ermesi için tavsiye kararlarına yanıt vermeyenlere yaptırım uygulanmalı” denildi

KDK tavsiyeleri dikkate alınmıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon'un Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) hakkında hazırladığı raporda, kurumların tavsiye kararlarını uygulamakta tereddüt ettiği ve bu durumun bürokratik vesayeti sürdürdüğü belirtildi.

Aldığı kararlarla idareye yol göstermek ve bürokrasiye karşı "halkın avukatlığını" yapmakla görevlendirilen ve ombudsman olarak da isimlendirilen Kamu Denetçliği Kurumu'nun tavsiye kararlarının hayata geçmesi için çözüm aranıyor. Kamu kurumlarının tutum ve davranışlarını adalet anlayışı içinde, hukuka uygunluk yönünden inceleyen ve önerilerde bulunan KDK hakkında Meclis Karma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda çeşitli öneriler sunuldu. Kurulduğu 2013 yılından 2018 yılının sonuna kadar 59 bin 567 toplam başvuru yapılan KDK’nin tavsiyelerinin birçok kamu görevlisi tarafından dikkate alınmadığı bildirilen raporda, “İdarelerin kararları uygulama konusundaki olumsuz yaklaşımı bulunmaktadır. Bunun nedenlerinin başında, ‘kamu görevlilerinin risk almaktan çekinmesi’ gelmektedir. Özellikle idare ve kamu görevlilerinin hukuki, cezai ve mali anlamda sorumluluğunun doğabileceği endişesi ve bürokratik yapı ile uzlaşma kültürünün etkinleşememesi, kararların uygulanmasını engellemektedir” denildi.

YAPTIRIM GEREKİR

Bürokratların tavsiye kararlarının uygulanmasıyla ortaya mali bir sonuç çıkacağı kaygısı yaşadığı belirtilen raporda, "Kamu görevlileri Sayıştay denetimi, soruşturma geçirme gibi kaygılar duyduğundan işlem yapmakta çekiniyor. bu durumda bu kişilere yaptırım uygulanmalı" görüşü dile getirildi.

İŞ YÜKÜ ARTIYOR

“Yaptırım” isteğinin nedenlerine de yer verilen raporda, idarelerin kararları uygulamayarak vatandaşları mahkemelere yönlendirmesinin hem vatandaşı mağdur ettiği hem de mahkemelerin iş yükünü artırdığı vurgulandı. Raporda, kamu idarelerine bu kapsamda çağrı yapılarak, “İdareler, millete hizmet için var olmuştur. Bu sebeple vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için tavsiye kararlarının uygulanması hususunda gerekli hassasiyetleri göstermeleri gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.