Ankara Keçiören 19 Mayıs Mahallesi’nde muhtar Ali Gölpunar öncülüğünde, “Barışa, eşitliğe, özgürlüğe yeni bir yol açalım” sloganı ile 17. Halk Şenliği bugün yapılacak.

Keçiören’de halk şenliği
BURCU CANSU
Ankara Keçiören ilçesine bağlı 19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Ali Gölpunar öncülüğünde düzenlenen halk şenliği bugün yapılacak. Şenlikte Gülseren Kılıç, Grup Yolcu ve Sadık Erkmen’in yanı sıra halk müziğinin efsane ismi Sabahat Akkiraz da sahne alacak.

“Barışa, eşitliği, özgürlüğe yeni bir yol açalım” sloganı ile 17’incisi düzenlenecek Halk Şenliği öncesinde 19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Ali Gölpunar, Kadın Dayanışma Atölyesi’nden Fatma Abu Şehadet ve Gençlik Kültür Evi’nde görevli Aslı İğde ile konuştuk.

DAYANIŞMA RUHUNU YAŞATIYORUZ

19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Ali Gölpunar, dayanışma ruhu ile 17 yıldır inat ve ısrarla halk şenliği düzenlediklerini belirterek, şenliği yapma gerekçelerini şöyle anlattı:

“Gelinen süreçte ülkemiz bir alacakaranlıktan geçiyor. Siyasal iktidar ve İslami faşizm gittikçe yaşam alanlarımızı daraltıyor. Daraltılan yaşam alanlarımızda nefes alabilmek, aldığımız nefesi toplumla paylaşabilmek için sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi ön planda tutuyoruz. Bizim derdimiz AKP gitsin, AKP benzeri başkası gelsin değil. Biz parasız eğitim, parasız sağlık, kamusal alanı genişletecek faaliyetleri yürütecek bir yönetim istiyoruz. Bunun da bağımsız bir hat izlenerek yapılabileceğine inanıyoruz. Bu bağımsız hattın da mahallelerde küçük küçük iğnelerle kuyu kazıdığımız alanlardan çıkacağına inanıyoruz. Bu bilinçle dayanışmayı ön planda tutan adımlar atıyoruz.

Halk şenliğini yapmaya karar verdiğimizde cebimizde 20 TL dahi yoktu fakat biz 20 bin TL değerinde şenliği organize ettik. Mahallemizdeki esnaftan ev kadınlarına, öğrencilerden emeklilere kadar herkes elini taşın altına koydu. Bunun altında yatan temel neden, dayanışma. Dayanışma bulaşıcıdır ve bağımlılık yapar. Her bünye bunu kaldıramaz. Bizler mahalle olarak bunu başardık. Yıllarca hakkımızda ‘beyin yıkıyorlar, bunlardan uzak durun’ propagandası yapıldı. Bizler inat ve ısrarla doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam ettik. Şimdi geldiğimiz noktada dayanışma ile hareket ediyoruz. Bizler iyi bir yönetim şekli talebimizi, mahallelerimizde yaşatmaya çalışıyoruz. Ekonomik krizden, kadın cinayetlerinden, baskılardan bunalan mahalle sakinleri şenlik ile bir iki saat de olsa başka bir dünyayı yaşamak istiyor.”

KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ

Şenliğin organizasyonunda aktif rol alan Kadın Dayanışma Atölyesi adına konuşan Fatma Abu Şehadet de mahallede yürütülen kadın çalışmalarını anlattı. 10 yıllık bir mücadele sonucunda mahallede yaşayan kadınların güvenini kazandıklarını ve kadınlarla birlikte çok güzel işler başardıklarını söyleyen Şehadet, “Bütün kararlarımızı ortak alıyoruz. Biz belki eylemlerde bayrak sallayarak en önde yürüyemiyoruz ama hayatın içinde zorluklarla en önde birlikte mücadele ediyoruz” dedi. Toplumsal cinsiyet atölyesinden drama kurslarına, tiyatro eğitiminden koro çalışmalarına, gezilerden kermeslere bütün faaliyetlerinin bu yıl da devam edeceğini müjdeleyen Şehadet, “Bu sene ek olarak bilgisayar, İngilizce ve diksiyon eğitimleri de planlıyoruz. TAKSAV’ın organize ettiği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali için ‘Çocuktu Gelin’ isimli oyunu hazırlıyoruz. Bu sene el beceri kurslarımızın da çeşitliliğini artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kadın Dayanışma Atölyesi’nin mahallede yaşayan kadınlar için bir “nefes” olduğuna değinen Şehadet, şunları söyledi: “Bu sene kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önceleyen faaliyetlerde bulunacağız. Biz kadın sorunlarını gazeteden haber olarak okumuyor ya da televizyonlardan izlemiyoruz. Mahallede bu olayları yaşayan kadınlarla muhatap olarak sorunlarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Şiddete uğrayan kadın ile yan yana gelip omuz veriyoruz. Yoksulluğu ve enflasyonu haberlerde izlemiyor bunu yaşayan kadınlar olarak diğer kadınlarla dayanışıyoruz. Eğitim sisteminde hepimizin çocukları var. Bu sorunlara birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz. Hayatın, yoksulluğun, şiddetin merkezinde mücadele etmeye çalıştığımız sorunların tam da kalbinde yaşıyoruz. Sorunu olan kadınlar yanımıza geldiğinde bütün sorunları hepbirlikte çözebileceğimizi biliyor.”

KURSLAR DEVAM EDECEK

Gençlik Kültür Evi’nde derslere destek kursunda eğitim veren atanamayan öğretmen Aslı İğde ise “Çocuklarını dershaneye gönderemeyen ya da özel ders almasını sağlayamayan aileler çocuklarını bize getiriyor. Burada ücretsiz ders veriyoruz. İkinci sınıftan lise son sınıfa kadar geniş bir yelpazede eğitim veriyoruz “ dedi. Eğitimlerin üniversite öğrencileri tarafından verildiğini söyleyen İğde, kendisinin de yıllar önce bu kurslarda ders aldığını şimdi de kendisinin eğitim verdiğini anlattı. İğde, kurslarda eğitimin yanı sıra dayanışma ruhunu aldıklarını da belirtti.

kecioren-de-halk-senligi-627441-1.