İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun gerçekleştirdiği 354’üncü F Oturumunda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından verilen ‘ Cezai Ehliyeti Yoktur’ raporuna rağmen serbest bırakılmayan bipolar ve ağır şizofreni hastası tutsak Uğur Selman Kelekçiler’in durumuna dikkat çekti. Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen F Oturumu’nun 354’üncü F Oturumu polis […]

Kelekçiler bipolar ve ağır şizofreni hastası ama cezaevinde

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun gerçekleştirdiği 354’üncü F Oturumunda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından verilen ‘ Cezai Ehliyeti Yoktur’ raporuna rağmen serbest bırakılmayan bipolar ve ağır şizofreni hastası tutsak Uğur Selman Kelekçiler’in durumuna dikkat çekti.

Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen F Oturumu’nun 354’üncü F Oturumu polis tarafından engellendi. Polisin engeli üzerine açıklama, İHD şube binası önünde yapıldı. Ağır hasta tutsak Uğur Selman Kelekçiler’in durumuna dikkat çekildiği eylemde, “Hasta mahpus Uğur Selman Kelekçiler serbest bırakılsın” yazılı pankart açıldı; hasta mahpuslarının fotoğrafları taşındı.

HASTA MAHPUSLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan İHD Hapishane Komisyonu üyesi Ferit Barut, yüzlerce ağır hasta mahpusun Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen ‘hapishanede kalamaz’ raporuna rağmen tahliye edilmediğini ; adeta ölüme terk edildiğine dikkat çekti.

Ağır hasta mahpuslarda birinin Uğur Selman Kelekçiler’in olduğunu aktaran Barut , Kelekçiler’in durumunu şöyle paylaştı: “Uğur Selman Kelekçiler; 1989 yılında Diyarbakır’da doğmuş ve lise 1. sınıftan beri psikolojik hastalıklarından dolayı tedavi görmektedir. Bipolar, ağır şizofreni hastası olup Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından kendisine ayrıca atipik psikoz tanısı konmuş ve %45 engelli raporu düzenlenmiştir. Uğur Selman Kelekçiler, bu hastalıkları nedeniyle sürekli bir işte çalışamadığından, Diyarbakır Sanayi’de simit satarak geçimini sağlamaktayken, 28 Mart 2018’de Gün Matbaa’ya yönelik gerçekleşen operasyonda ‘örgüt üyesi’ olma ve ‘örgüt propagandası’ yapma iddiasıyla gözaltına alınmıştır”

10 GÜN VERİLMEYEN İLAÇLAR BİR SEFERDE VERİLDİ

Uğur Selman’ın gözaltında tutulduğu 14 günün 10 gününde verilmeyen ilaçların bir seferde verildiğini aktaran Barut, bu uygulamanın ardından ailesinin tabiriyle Kelekçiler’in ‘yaşayan bir ölüye’ dönüştüğüne dikkat çekti. Tutuklanarak Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesi’ne götürülen Kelekçiler’in durumunun ağırlaştığını anlatan Barut, “Gözaltındayken yüksek dozda aldığı ilaçların etkisi, kapalı ortama girmesi ve tedavisinin devam ettirilememiş olmasından dolayı durumu her geçen gün ağırlaşmış, hiçbir işini tek başına yapamaz hale gelmiş, kendisine ve etrafındakilere zarar vermeye başlamış. En son dış dünyayla tüm bağlantısını kesme noktasına gelmiştir. Savunmasını hazırlama konusunda avukatı ile dahi sağlıklı iletişim kuramamıştır” dedi.

DURUMU AĞIRLAŞIYOR

Barut, Kelekçiler’in durumunun ağırlaşması üzerine iradesi dışında kendisine, önceki ilaçlarından farklı ilaçlar verildiğine işaret etti. Bu ilaçların ardından Kelekçiler’in durumunun daha da ağırlaştığını belirten Barut, “Bir hafta içerisinde 3 defa Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edildi. Ancak hastanede ‘yer yok’ denilerek hapishaneye geri gönderildi. Nihayetinde 08.11.2018 tarihinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırıldı” diye konuştu.

HASTANENİN ‘CEZA EHLİYETİ YOK’ RAPORUNA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMIYOR

Kelekçiler ‘in halen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi gördüğünü aktaran Barut, hastane tarafından, ‘Cezai ehliyeti yoktur’ yönünde rapor verilmesine rağmen, bu rapor davasının görüldüğü mahkeme tarafından dikkate alınmadığını; ATK’nin raporunun istediğine dikkat çekti. Kelekçiler, 31 Aralık 2018 günü ATK’ye götürülmesi gerekirken, hapishane idaresinin gerekli yazışmaları yapmadığı için randevuya götürülmediğini belirtti. Barut son olarak Uğur Selman Kelekçiler’in aylardır hukuksuz bir biçimde ceza evinde tutulduğunu belirterek, derhal serbest bırakılmasını istedi.