"Demokrasisi tüm kurum ve kuruluşlarıyla tesis edilmiş bir ülke, ekonomik darboğazda olsa dahi, kısa süre içinde toparlanacaktır."

Kemal Kılıçdaroğlu BirGün'e yazdı: O güzel şarkıyı birlikte söyleyeceğiz

Kemal KILIÇDAROĞLU
CHP Genel Başkanı

Yeni bir yılın ilk gününden, tüm BirGün okurlarına merhaba... Umuyor ve diliyorum ki, ülkemiz ve bölgemiz adına, dünya adına umutlu, sağlıklı, huzurlu bir yıl olur.

Değerli okurlar, gerçekten de zorlu bir yılı geride bıraktık. 2021 yılında ekonomi ve demokrasi alanlarında, ülkemiz çok yara aldı. Saray hükümetinin –ne hazindir ki- bile isteye yoksullaştırdığı halkımız; çiftçi, işçi, sanayici, öğrenci, emekli kısacası “bir avuç yandaş” dışındaki tüm kesimleriyle, yaşam standartlarında ciddi kayıplar yaşadı. Sayısı 10 milyonu aşan işsizler ordusu, bir yandan Covid-19 salgın hastalığıyla mücadele ederken, diğer yandan “hayatta kalma mücadelesi” vermek zorunda bırakıldı. Oysa Anayasa’mızda yer aldığı şekliyle “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.” Bu ilkeden hareketle yurttaşlarımızın, hiç kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmesi Anayasa’nın bir gereğidir, “Sosyal Devlet” tam da budur. Ancak Saray Hükümeti’nin niyeti yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek ve halkı kendisine muhtaç bırakmaktır. Yıllardır dile getirdiğimiz Aile Destekleri Sigortası’nın hedefi, yurttaşları, devleti yönetenlerin insafına terk etmemektir. İktidarımızda atacağımız öncelikli adımlardan biri budur. Ancak iktidara geleceğimiz ilk seçime kadar, Sosyal Devlet’in gereğini, belediyelerimiz yerine getirecektir. Pandemi sürecinde ağırlık verilen sosyal yardımlar, kara kış boyunca artarak sürecek, halkımız kimseye muhtaç edilmeyecektir.

Biliyorsunuz, sık sık tekrar ettiğimiz bir başka kavram daha var: Güzel Cumhuriyetimizi, demokrasi ile taçlandırmak...

Zorlu olduğu kadar, yüce bir hedeften bahsediyorum. Çünkü demokrasi, bir ülke için yalnızca yurttaşlarının bireysel hakları anlamını taşımıyor. Ekonomik kalkınmanın ilk ve olmazsa olmaz adımı da demokrasidir. Demokrasisi tüm kurum ve kuruluşlarıyla tesis edilmiş bir ülke, ekonomik darboğazda olsa dahi, kısa süre içinde toparlanacaktır. 6 ay içinde, ekonominin tüm çarkları sağlıklı bir şekilde işler hale gelecektir. Hedefimiz de tam olarak budur. Çünkü biz, yurttaşlarımızın huzur ve güvenliği kadar, refah ve mutluluğunu da düşünen bir iktidar olacağız. Yılın ilk gününden, halkımızın önüne gelecek ilk sandığa ve ardından inşa edeceğimiz eksiksiz demokrasiye, Nazım’ın;

“Seni düşünmek güzel şey,

Seni düşünmek ümitli şey,

Dünyanın en güzel sesinden,

En güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey...”

dizelerinden bakıyoruz. Ve emin olun, o güzel şarkıyı hep birlikte söyleyeceğiz.

Yeni yılınızı yürekten kutluyorum.