Kemalpaşa'da çay üreticileri bir araya geldi: Kota ve kontenjan kaldırılsın

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde “Çay Üreticileri Konuşuyor” konulu form düzenlendi.

İlçedeki Hopa Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifinin bahçesinde düzenlenen forumda çay üreticilerinin sorunlarının konuşularak çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Forumun ardından çay üreticisi kadınlar basın açıklaması düzenledi.

Üreticiler adına konuşan Berziya Hacımuratoğlu bölgede halkın temel geçim kaynağının çay olduğunu ifade ederek, yaşanan sorunlar nedeniyle üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.

Hacımuratoğlu, konuşmasında “Üreticilerimizin emeği ve alın teri ile bu günlere taşınan ÇAYKUR varlık fonuna devredilerek özelleştirme yoluna sokulmuştur. ÇAYKUR üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasite artırımına ve yeni yatırımlara gitmiyor. ÇAYKUR artık halkın taleplerini ve ihtiyaçlarını görmezden geliyor. 2017 yılında varlık fonuna devredildiğinden beri her yıl zarar açıklanıyor. 2018 yılında 657 milyon, 2019 yılında 635 milyon, 2020 yılında 547 milyon lira zarar açıkladı. Hesapları denetlenemiyor. Kota ve kontenjan uygulamaları ile çay üreticileri uluslararası tekellerin ve piyasa şirketlerinin insafsızlığına terk ediliyor. Özel sektör üreticilerin çaresizliğini fırsata çevirerek taban fiyatın çok altında uzun vadeli yaş çay alımı yaparak üreticileri mağdur ediyor” dedi.

Bu süreçte ülkemizde yaşanan ekonomik krizi derinden hissettiklerini vurgulayan Hacımuratoğlu, “Enflasyon da gerçek artışın yüzde 150 ye ulaştığı, gübre fiyatlarının yüzde 300 ün üzerinde artış gösterdiği, akaryakıt ve temel gıda maddelerine, iğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlar dayanılmaz bir hal aldı” diye konuştu.

Hacımuratoğlu, devamında, “Çay üreticileri olarak böylesi zor bir dönemde üretenin de yönetenin de biz olduğumuz kendi öz örgütlenmemiz kooperatifimizin bizim için ne denli hayati bir önem taşıdığını yaşayarak görmüş olduk. Uzun zamandan beri bacası tütmeyen fabrikamızı bütün zorluklara rağmen 2017 yılında dayanışma içinde yeniden üretime başlatarak bir umut yarattık. Çay üreticilerinin emeğini ve alın terini savunan kooperatifimizi hep birlikte bu günlere taşıdık. Kooperatifimizin yaşatılması ve üretime devam etmesi için yeni sezonda da yaş çay vererek destek olmaya umudumuzu büyütmeye devam edeceğiz. Çay üreticileri olarak artık yeter diyoruz! Emeğimizin ve alın terimizin karşılığı verilsin” ifadelerine yer verdi.

Üreticiler olarak bir dizi taleplerinin olduğunu kaydeden Hacımuratoğlu:

1-Çaykur tarafından uygulanan kota ve kontenjan kaldırılsın.
2-Özel firmaların taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklansın.
3-Gübre fiyatları düşürülsün, Gübrede KDV sıfırlansın, devlet tarafından üreticiye gübre desteği verilsin.
4- Gübre, akaryakıt, elektrik ve temel gıda maddelerindeki artış oranları ile gerçek enflasyonda yüzde 150 ye varan artış oranları baza alınarak emeğimizi ve alın terimizi karşılayacak insanca yaşayacağımız bir yaş çay taban fiyatı açıklansın.
5- 7 yıldan beri artırılmayan 13 kuruş olan destekleme fiyatları son 7 yılın enflasyon oranları dikkate alınarak en az 1 liraya çıkarılsın.

Çay üreticileri olarak güzel günler göreceğimize ve insanca yaşayacağımız demokratik bir toplumsal düzen kuracağımıza dair umudumuzu hep birlikte büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Basın açıklaması “Çayda Sömürüye Son”, “Yaşasın Çay Üreticilerinin Haklı Talepleri”, “Yaşasın Kooperatifimiz” sloganlarıyla sona erdi.