Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, görevdeki yaklaşık üç yılının yarısının pandemi mücadelesiyle geçtiğini belirtti. Başkan Karakayalı, pandeminin zor koşullarına rağmen seçim öncesi sözünü verdikleri projelerin yarısından fazlasını gerçekleştirdiklerine dikkat çekti

Kemalpaşa’da pandemiye karşın projeler sürüyor

Yağmur Beril VAROL

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Kemalpaşa Belediyesi’nde, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı görevdeki yaklaşık üç yılını anlattı. Pandemi sebebiyle yapmak istedikleri birçok projeyi yapamadıklarını dile getiren Karakayalı, tüm bunlara rağmen göreve gelirken söylediği vaatlerin yarısından fazlasını yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık iki yıldır devam eden pandemi sürecinin 1,5 yılında büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Karakayalı, “Pandemi gibi büyük bir felaket varken, üstüne İzmir’de deprem, sel gibi afetler yaşandı ve ekonomik kriz tuzu biberi oldu. Turizm fuarında, tüm belediye başkanları ile sohbet ettiğimizde de gördük ki en büyük ilçelerdeki belediye başkanları dahi korkunç maddi sıkıntılarla savaşıyor. ‘Şu an hiçbir şey yapamıyoruz ve maaşları bile ödeyemeyecek duruma geldik’ diyenler var. Bunun üstüne 1 Temmuz’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesiyle ciddi bir işsizlik de ortaya çıktı. Şu an ekonomik sıkıntı en büyük derdimiz. İlçe belediyeleri bu konuda biraz rahatlatılmalı. Rahatlayabilmemiz için de Yerel Yönetimler Yasası çıkmalı” dedi.

Korkunç bir işsizlik ve yoksulluk olduğunu dile getiren Karakayalı, “Belediyeye her gün onlarca kişi faturalarını ödeyemediklerini söyleyerek geliyor. Biz her ay düzenli olarak bin 1.500 kişiye gıda yardımı yapıyorduk, ara vermek durumunda kaldık. Temizlik işleri ve yol çalışmaları gibi asli işleri elbette yapıyoruz. 2022 için planlarımız var. Bazı harçları mecburen artırdık. İmara açtığımız yerler var. Umuyoruz ki; 2022 bizim için yatırım yılı olacak ve birçok şeyi başarmaya çalışacağız. 2’inci çevre yolu olarak adlandırılan projemizde de her şey bitti. Açıldığı zaman trafik büyük ölçüde rahatlayacak ve toplamda 80 hektar alan imara açılmış olacak” diye konuştu.

Pandemiden ve depremden sonra Kemalpaşa’ya ilginin arttığını ve ilçenin göç aldığını belirten Karakayalı, “Metro projesi 2032 yılı için düşünülmüştü fakat biz 2021’e çektik. Projenin ihalesi yapıldı ve 2024’e kadar temelini atmış oluruz diye düşünüyorum. Bu kur artışı bizi çok etkiledi. Tunç Soyer’in de dediği gibi bu kurdaki dalgalanmalar bize bir metro hattı kaybettirdi. Biz yine de ne olursa olsun projelerimizden vazgeçmeyeceğiz. İzmir’in doğusundaki Kemalpaşa ilçesi organize sanayi bölgesi ile önemli bir ilçe konumunda. Metronun, Manisa’nın İzmir ile olan ticari ilişkileri noktasında ulaşımı oldukça rahatlatacağını düşünüyorum. Zeytinyağı fabrikası şimdi kuruluyor ve bir ay sonra faaliyete hazır hale gelecek. Zeytin üreticisine katkı sağlayacak olan bu proje aynı zamanda tesis içerisinde işçi istihdam edilebilmesine fırsat tanıyacak. Ayrıca, Meyve işleme fabrikası projemiz var, onun için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber ihaleye çıkacağız. Bu tarz büyük projeleri 2024’e kadar bitireceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte kreş çalışmalarına başlayacağız. 2022 bütçesini bekliyoruz. İhalelere şirketler gelmiyor çünkü demir fiyatlarında 15 dakikada bir artış yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Karakayalı, şunları söyledi: “Kemalpaşa; Bahar ve Sonbahar’da yerli turist akınına uğruyor. Turizm şirketleri ile görüşmelerimiz olacak. Bu noktada amacımız, turistleri turlar ile buraya getirmeleri. Kemalpaşa; Kız Kulesi, Nazarköy ve çeşitli Mesire Alanları gibi görülmeye değer yerlere ev sahipliği yapmakta. Nazarköy projemiz de önemli bir noktaya geldi. Biz sanayi bölgesinde bulunduğumuz için birçok kişiye istihdam sağlayabiliyoruz. İşe ihtiyacı olanları fabrikalarda çalışmak üzere yönlendirebiliyoruz. Ama dediğimiz gibi; fabrikalarda çalışmak isteyen insanlara sanayi bölgemizde iş fırsatı her zaman yaratabiliyoruz. Göreve geldiğimizden beri yaklaşık 3 bin kişiyi çeşitli alanlarda iş sahibi yaptık. Hedefimiz ise bunu 5 bin kişiye çıkarmak.”