ASP’nin hafta sonu Atina’daki Olağanüstü Başkanlar Kurulu’na katılan ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, toplantı izlenimlerini ve eylem planını BirGün’e anlattı

Kemer sıkmaya karşı uluslararası cephe

ONUR EREM @onurerem

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanları Bilge Seçkin Çetinkaya ve Alper Taş, hafta sonu Avrupa Sol Partisi (ASP) Olağanüstü Başkanlar Kurulu’na katılmak üzere Yunanistan’ın başkenti Atina’daydı. Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve Troyka ile müzakereleri, SYRIZA’nın programını hayata geçirmek için eylem planı ve Almanya solunun yapabileceklerinin konuşulduğu toplantıdan Kemer Sıkma'ya Karşı İttifak (Alliance Against Austerity - AAA) ağı yaratma kararı çıktı. Çetinkaya, basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından izlenimlerini BirGün’e anlattı:

Toplantıda SYRIZA’nın iktidara geldikten sonra yaşadıkları ve SYRIZA’ya destek vermek için yapılabilecek şeyler toplantının ana gündemiydi. SYRIZA’nın kendi programını hayata geçirme kararlılığı devam ediyor, fakat bunun için zamana ihtiyaçları var. Ayrıca uluslararası ve ulusal medyalarda SYRIZA’ya karşı büyük bir manipülasyon yapılıyor. ASP olarak buna karşı ne yapabileceğimizi konuştuk.
Toplantıdan çıkan bir diğer karar da AAA’nın kurulmasıydı. Finans kuruluşlarının verdiği notlardan esinlenerek isimlendirdiğimiz AAA’ya, ASP partilerinin dışında kemer sıkma politikalarına karşı çıkan tüm partiler, örgütler ve kuruluşları dahil ederek neoliberal kemer sıkma politikalarına karşı uluslararası bir cephe oluşturmayı hedefliyoruz. Bu, aynı zamanda SYRIZA’nın da elini güçlendirecektir. Biz de Türkiye’de Yunan halkıyla dayanışma için yapabileceklerimizi konuşuyorduk, AAA bunun için önemli bir araç olacak.

DİE LİNKE'NİN GÖREVİ
Burada Almanya’daki ASP üyesi Die Linke’ye büyük bir görev düşüyor. Alman kamuoyundaki SYRIZA’yı karalayan, hakaret eden ifadelere rağmen SYRIZA’yı savunuyorlar. SYRIZA’nın Almanya’dan 2. Dünya Savaşı’na dair tazminat talebi Alman kamuoyunda “Yine mi 2. Dünya Savaşı” tepkisi yaratıyor. Die Linke’nin yaptığı gerçekten çok zor bir iş ve kendi popülaritelerini de azaltıyor. Ancak bunu Ukrayna’daki savaşa karşı çıkarak kazandıkları popülarite ile dengeliyorlar.

Biz de SYRIZA’ya “hükümet oldunuz ama iktidar olabildiniz mi” sorusunu yönelttik. Pek çok kurumda yapmak istedikleri reformlara karşı büyük bir direniş olduğunu ifade ettiler. Özellikle yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı konusunda radikal adımlar atmak istiyorlar fakat önce bu direnci kırmayı başarmaları gerekiyor. Örneğin yayın kuruluşlarının lisanlarının yapıldığı ihalede büyük bir yolsuzluk gerçekleşmiş, bu ihalenin tekrardan yapılması gerekiyor. Fakat kurumlar Yunan hükümetine büyük bir gelir sağlayacak bu yeni ihaleye karşı direniyorlar. Türkiye’ye dair çok konuşulmadı, olağanüstü bir toplantı olduğu için. Fakat AKP’nin ‘SYRIZA bizi örnek aldı’ açıklamasını söylediğimizde gülüşmeler yaşandı.

***


LAURENT: SONUNA KADAR YANINDAYIZ
Atina’daki toplantıda konuşan Avrupa Sol Partisi Başkanı Pierre Laurent, Yunan Hükümeti’ne desteklerinin tam olduğunu bir kere daha açıkladı. “Sonuna kadar dayanışma içinde olacağız” diyen Laurent, Avrupa liderlerinin Yunan halkının iradesine saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’a karşı tutumunu da ‘şantaj’ olarak değerlendiren Laurent, “SYRIZA’nın Yunanistan için hazırladığı yol haritasına hiçbir uluslararası kuruluş engel olmamalı” dedi. Laurent, 30-31 Mayıs’ta Paris’te düzenlenecek olan Avrupa Alternatifler Forumu toplantısında da SYRIZA’ya desteğin gündemde olacağını anlattı.