Yaklaşık iki ay sonra yeniden kepenk açan Kemeraltı esnafı, salgın sürecinden çok etkilendiklerini ve gelecek için umutlu olmadıklarını ifade etti

Kemeraltı esnafı kepenklerini açtı: Halkımıza evde kal, esnafa dükkân aç diyoruz

AYCAN KARADAĞ

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını için alınan önlemler kapsamında yaklaşık iki aydır kapalı olan dünyanın sayılı açık hava çarşılarından Kemeraltı'nda dükkânlar yeniden açıldı. Çarşıda ilk gün dolayısıyla beklenen yoğunluğun olmadığı görüldü.

Çarşı esnafını ilk iş günlerinde yalnız bırakmayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yeni dönem için esnafa hayırlı olsun dileklerini iletti.

Batur, “Kemeraltı bizim için çok önemli. Ticari aktivite açısından İzmir’in gözbebeği. Esnafımızın ne kadar yanında olur, onları ne kadar ayakta tutabilirsek ülke için o kadar önemli olacaktır. Çünkü küçük esnafın kalkınması demek ülke ekonomisinin harekete geçmesi demek. Biz de elimizden gelen destek ve katkıyı sunuyoruz. Bu yeni dönem sağlık içinde yaşansın ve herkese hayırlı olsun” dedi.

BirGün gazetesi olarak esnaf ile görüşerek yaşadıkları süreç ve beklentilerini sorduk…

BU SÜREÇTE HİÇBİR DESTEK GÖREMEDİK

Okan Dağ: İnsanlar hala tedirgin, çarşıya gelmiyorlar korkuyorlar. Salgın süreci bizi çok kötü etkiledi. Bu süreçte hiçbir destek göremedik. Kiramızı, faturamızı düzenli ödemeye devam ettik. İktidar güya bizlere yol gösteriyor ama o yollar kapalı. İki ay kapalı olan dükkâna çok kabarık faturalar ödedik. Esnafa destek değil köstek oluyorlar. Faturanın son ödeme tarihi ayın 16’sı... Ben ne zaman para kazanıp fatura ödeyeceğim. Bütün vergilerimizi ödüyoruz. Ertelemek için zor prosedürler koymuşlar. Yani insanlar yılsın uğraşmasın ötelemeden vergiyi ödesin diye uğraşıyorlar. Bu pandemi döneminde esnaftan her şeyi 3 ay geç ödemeli almaları lazım.

kemeralti-esnafi-kepenklerini-acti-halkimiza-evde-kal-esnafa-dukkan-ac-diyoruz-730027-1.

ÇARŞIDA ŞU AN ESNAFLARDAN BAŞKA KİMSE YOK

Hasan Özcan: Şu anda yoğunluk, salgın olmadan önceki yoğunluğun yüzde 5’i. Büyük bir düşüş yaşıyoruz. Çarşıda şu an esnaflardan başka kimse yok. İnsanlar haklı olarak tedirgin. Biz esnaflar destek bekliyoruz. Ramazan Bayramı geliyor çok umutlu değiliz ama ufak bir artış yaşanabilir. Kapalı olduğumuz dönem biz para kazanamadık ama hep para ödedik. Kira, elektrik, su ve diğer giderler. Bu süreçte en çok küçük esnaf yıprandı. Ama ne söylesek boş. Kimsenin bizi düşündüğü yok.

kemeralti-esnafi-kepenklerini-acti-halkimiza-evde-kal-esnafa-dukkan-ac-diyoruz-730028-1.

VİRÜS BİTTİKTEN SONRA ÇOK BÜYÜK BİR EKONOMİK KRİZ OLACAK

Murat Bucan: Bizim için çok zor geçti bu süreç. Biz Kemeraltı esnafı olarak tarihimizde ilk defa böyle bir şey yaşıyoruz. Çarşıda bayramda bile açık olan dükkânlarımız vardı. Şu an kapalılar. Bir an önce devlet yetkilileri kalıcı, inandırıcı çözümler getirmeli. Bizlere nefes olmalılar. Biz vatandaş olarak üstümüze düşen tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Onlar da getirsin. Virüs bittikten sonra çok büyük bir ekonomik kriz olacak. Bununla nasıl mücadele edilecek merak ediyorum. Bizi virüs değil ekonomik kriz öldürecek. Yetkililerin çok geç karar aldığını düşünüyorum. Sokağa çıkma yasağı pandeminin ilk günlerinde gelse belki her şey daha güzel olurdu.

kemeralti-esnafi-kepenklerini-acti-halkimiza-evde-kal-esnafa-dukkan-ac-diyoruz-730029-1.

ŞU ORTAMDA DÜKKÂNI HA AÇMIŞIZ HA AÇMAMIŞIZ ÇOK FARK YOK

Akif Mülayim: Tam iki aydır kapalıydık. Şu an açtık ama çok bir şey fark etmedi. Bu süreçte müşterilerin Kemeraltına geleceğini çok sanmıyorum. Zaten işin asıl saçma kısmı şu: Halkımıza evde kal diyoruz ama esnafa dükkân aç diyoruz. Alınan bu kararlar göz boyamak için. Şu ortamda dükkânı ha açmışız ha açmamışız çok fark yok. Ekonomik kısmı bir kenara bırakacak olursak şu an en tehlikeli kısım biz esnaflar olduk ama mecburuz, çalışmazsak yaşayamayız.

kemeralti-esnafi-kepenklerini-acti-halkimiza-evde-kal-esnafa-dukkan-ac-diyoruz-730030-1.