Kenan Evren öldü, milyonlar Erdal Eren'i hatırlattı

12 Eylül askeri darbesinin faşist lideri, Türkiye’nin 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren 98 yaşında yaşamını yitirdi. Sosyal medya ise Evren'in ölüm haberini, darbenin ardından yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren ile karşıladı.

Dün sabah saatlerinde ailesinin ve avukatlarının hastaneye çağrıldığı duyurulan Evren, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) 98 yaşında yaşamını yitirdi. Öğle saatlerinde, yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle sağlık durumu ciddileşince yoğun bakıma alınarak solunum cihazına bağlanan Evren hayatını kaybetti. 

DEVLET TÖRENİ YAPILACAK MI?
Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü eski cumhurbaşkanı olan Evren’in devlet töreni ile defnine ilişkin çalışmalara başladı.Yargıtay, henüz cezasını onamadığı için Evren’in devlet töreni ile gömülmesinin önünde hukuki bir engel bulunmuyor. Ancak bu konuda hükümetin siyasi tavrının belirleyici olması beklleniyor.

SOSYAL MEDYA: KÖTÜ BİLİRDİK
Evren'in ölümü sosyal medyada büyük yankı yaratırkeni kullanıcıların çoğu ‘Kötü bilirdik‘ ve ‘Hakkımızı helal etmiyoruz‘ etiketlerini kullandı. 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’i de unutmayan kullanıcılar, “Kenan Evren öldü ama Erdal Eren yaşıyor” mesajlarını paylaştı.

Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” sözleri ile 'idamlar konusunda elinin hiç titremediği' itirafı da unutulmadı.

Darbe yönetimi döneminde 'resmi rakamlara' göre 650 bin kişi gözaltına alınmış, 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiş, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde ölmüş, 171 kişi sorgularda ve cezaevi işkencelerinde can vermiş, 49 kişi idam edilmişti.

GÖSTERMELİK DAVADA BİR DE İYİ HAL İNDİRİMİ YAPILMIŞTI
Evren ve darbe ekibinden hayatta kalan tek kişi olan Tahsin Şahinkaya , 12 Eylül darbesi nedeniyle 2012 yılında açılan 'göstermelik' davada yargılanmaya başlanmıştı. Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Evren ile Şahinkaya’nın, 765 sayılı TCK’nın ‘devlet kuvvetleri aleyhine cürümler’ başlıklı 146’ncı maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenmişti. İki isim de duruşmaya gelmemiş, telekonferans yöntemiyle ifade vermişti.

18 Haziran 2014’teki duruşmada mahkeme heyeti ağırlaştırılmış müebbet cezasını sanıkların mahkemedeki 'iyi halini' dikkate alarak müebbete indirirken, Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerinin de sökülüp orgenerallikten erliğe düşürülmesine karar vermişti. Karar,  telekonferans yöntemiyle Ankara GATA’da bulunan Evren ve İstanbul GATA’da bulunan Tahsin Şahinkaya’nın yüzlerine de okunmuştu. Ancak temyiz edilen davanın Yargıtay tarafından incelemesi devam ediyordu.

Sanatçılar 12 Eylül darbesine ne demişti?