SORU: Ben özel sektörde yaklaşık 4 yıldır elektrik şefi (vardiya amiri) olarak çalışıyorum. Bordromda görevim ‘yerüstü grubu elektrik şefi 1’ olarak gözüküyor. Çalışmaya başladıktan 5-6 ay sonra elektrik şefliği görevim dışında başka işlerde de çalışma yapmam konusunda baskı yapılmaya başlandı. Ve sürekli sindirme politikası ile çeşitli hakaretlere maruz bırakılıyorum. Aynı şey bana bağlı elektrik teknikerleri ve teknisyenleri için de söz konusu.

‘Ben kendi sorumluluk alanım dışındaki işlerde çalışma yapmak istemiyorum’ diyerek mobbing davası açabilir miyim? Ayrıca elektrik teknikeri ve teknisyen arkadaşların başka işlerde çalıştırılmak istediklerinde çalışmama hakları var mı? İşveren ile yazılı herhangi bir sözleşmemiz yok. Bu bizim dezavantajımız olur mu? Ve çalışırken dava açsam daha mı iyi olur?

YANIT: Öncelikle mobbing konusu ile sizin kendi görev tanımınız dışında işlerde çalıştırılmanız farklı konulardır. Bunları birbirine karıştırmamak gerekir. Mobbing işyerinde işçiye işveren ve/veya yöneticileri, hatta iş arkadaşları tarafından sistematik olarak uygulanan ve onu bezdirip işyerinden ayrılmaya zorlayan olumsuz davranışlar bütünüdür. İşçiye münferiden yapılan hakaretamiz söylemler ve davranışlar işçi bakımından haklı fesih sebebi oluşturmakla birlikte aynı zamanda manevi tazminat hakkı da oluşturabilir ama mobbing tanımına girmez.

Diğer sorunuza gelecek olursak;

Sizin işe alınışınız esnasında hangi görev için işe alındığınızı kanıtlamanız gerekmektedir. Daha sonra esas göreviniz dışında görevlerin size yaptırılmak istenilmesi karşısında sizin itirazınız olmalı ve bu görevi kabul etmemelisiniz. Siz 4 yıldır bu işyerinde çalışmakta olduğunuzu ve neredeyse 3,5 yıldır sizin işiniz olmayan işlerin size yaptırıldığını belirtiyorsunuz. Bu durumda siz bu kadar uzun süredir size verilen ve görev tanımınız içinde olmayan işleri itirazsız olarak yapıyor ve o işyerinde çalışmaya devam ediyorsanız sizin açınızdan örtülü bir kabul (zımni) söz konusudur.

Yapmanız gereken kendi pozisyonunuz dışında size verilen görevleri yerine getirmemek olmalıydı. Diğer taraftan mobbing, yukarıda da belirttiğimiz gibi işçi bakımından kanıtlanmak koşuluyla haklı bir fesih sebebidir. Bu sebeple işten ayrılan işçi kıdem tazminatına da hak kazanır. Tüm bu konular için bir avukata danışmanız ve birlikte hareket etmeniz en yerinde davranış olacaktır.