“Kendimden emin olduğum şeyleri, hiçbir zaman etrafıma kanıtlamak zorunda hissetmedim”

Kendi sanatına aşık insanlar var

BURAK ABATAY @abatayburak

Kendine has tarzıyla uzun zamandır dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış Pop müzisyeni Gökhan Türkmen, yeni projesi ‘’Synesthesia’’ ismini verdiği maxi single’ını dinleyicisiyle buluşturdu. Türkmen, Synesthesia’da ‘Dene’ ve ‘Seviyorum Sevmiyorum’ şarkılarını cover’ladı. Türkmen ile bir araya geldik ve Synesthesia’yı konuştuk.

► “Synesthesia’’ (sinestezi) tanımı şarkılara nasıl yansıdı?
Sinestezi, ilk olarak geçen sene Zorlu Caz Festivali’nde verdiğimiz Prova’da isimli konserimizle başladı. Sahnede enerji çok yüksekti ve keyifliydi. Bunu diğer konserlerde de devam ettirmek istedik.

Cover projesi ise sahnenin dışında ayrı bir proje. İlk defa Caz Festivali’nde denediğimiz bu projede, biz sahnede performans sergilerken, aynı anda dansçıların da eşlik edip, dans etmesi ve birden fazla duyguya hitap etmek çok keyifliydi. Daha sonra bu fikri büyütüp iki farklı sahne mi kursak diye düşünmeye başladık. Bundan sonra yapacağımız her şarkı farklı formatlarda olacak ve sinesteziyi hissettireceğiz. Örnek vermek gerekirse performans esnasında bir enstrüman çalıyorken farklı bir sahnede farklı bir duyuya hitap eden, değişik ışıkların oluşturulması, farklı sahnede dansçıların olması ve daha bir çok sürpriz ve çalışmalar yapacağız. Her şarkıyı cover şeklinde yapmayacağız. Amacımız, şarkıyı alıp bambaşka bir hale getirip bir bütün halinde insanlara sunmak.

► Birçok şarkınızda eski Türkçe kelimeleri işitiyoruz. Bu bir trend mi?
Gökhan Türkmen: Bu soruya o şarkıların söz yazarı olan Ozan Turgut da yanıt verebilir bence.
Ozan Turgut: Biz bunu trend olmak amacıyla yapmıyoruz. Bu olay tutar diye düşünerek hiçbir projeye başlamadık. Ve sonrasında sırf tuttu diye aynı şeyleri tekrarlamadık. Bu durum en sevmediğimiz şeydir aslında. Eski Türkçe kelimeleri kullanmayı seviyorum ve çok eskiden beri bu şekilde yazıyorum. Bir gün de işte Gökhan ile bu durum üzerine çalışmaya karar verdik.

Gökhan Türkmen: Bizim olayımız tamamen tesadüf eseri ortaya çıktı. Ozan Turgut’un yazdığı bir şiir olan “Lafügüzaf” ı besteleyip, dinleyiciye sunduk ve şarkı çok beğenildi.

► ‘Acaba yanlış anlaşılır mıyım?’ diye tedirgin oluyor musunuz?
Tedirgin etmiyor açıkçası. Kendimden emin olduğum şeyler için, etrafıma bunu kanıtlamak adına bir çaba harcamam. Bizi bilen biliyor. Nasıl karakterde olduğumu, işi nasıl ve neden yaptığımı sevenlerim bildiği için bir tedirginlik hissetmiyorum. Hayatım boyunca bana diretilen hiçbir şeyi yapmadım ve hiçbir şekilde de yapamam. Zaten orijinal olma çabam var. Hiçbir zaman, hayran olduğum kişiler olsa da, birileri gibi olmak istemedim. Örnek aldığım insanları takip ederim. Onlardan ilham alıyorum ama onlar gibi olmaya çalışmıyorum.

kendi-sanatina-asik-insanlar-var-517586-1.

► Sizce iyi pop kötü pop diye bir şey var mı?
İyi müzik kötü müzik diye bir şey var. Dünyada popüler kültüre hizmet eden şarkılar müzik olmuyor. Michael Jackson da popüler kültürde müzik yapıyordu ama Michael Jackson popüler kültür için müzik yapmıyordu. Burada devreye iyi müzik kötü müzik giriyor. Ne yaparsan yap; bir işi doğru ve önemseyerek yaptığında ömrü uzun olur.

► Pop müziğin sadece aşk acı özlem gibi konulara sıkışması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Pop başka şeylerle ilgilenemez ki zaten. İnsanlara başka konular sıkıcı gelir. Örneğin herkesle aşk konuşabilirsin ama siyaset konuşamazsın. Aşk dediğiniz zaman her insanının hissettiği, düşündüğü mutlaka bir şey vardır ve aşk konusunda konuşabilir. Bundan dolayı şarkılarda genelin hakim olduğu konuya göre şekilleniyor. İnsanların diğer alanlarda daha kısıtlı fikri olduğu için aşk temasında daha çok şarkı yapılıyor.

► Sanat ve eğlence ortamı Türkiye’de de giderek daralıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
İnsanların birbirleriyle iletişime geçememesi, nasıl davranacağını bilmemesi gibi durumlar söz konusu son zamanlarda. Bizde bir sanatçı ile bir siyasetçi tartışamıyor çünkü o rüşt yok. Bu durum sanatçılar arasında da yok.
Sanatçıların daha aydın, daha öncü olması, genelden farklı özellikleri olması gerekir. Oturup, bazı şeyleri konuşamıyoruz. En kötüsü de bu zaten. Sanatına aşık insanlar var. Herkes para kazanma derdinde. Bizim her sanat dalında bilgiye sahip olmamız gerekir. O insanlarla da oturup konuşmamız gerekir.

► Önümüzdeki zamanda neler yapmak istiyorsunuz?
Romantik bir adam değilim ama duygusal şarkılar yapıyorum. Rock müzik dinleyen biriyim. Daha enerjik şarkılar yapıp, sahnede de biraz daha hareketli şarkılara yer vereceğim.

***

Algılar farklı

► Ezhel tutuklandığında ne hissetiniz?
Karışık bir durum. Kaygı ve kurgu var herkeste. Bunların nedeni Ezhel değil. İnsanların bakış açısı. Ezhel’in yaşadığı durumu bir popçu yaşasa rezil olmuştu ama rapçi tutuklanınca yakıştırıldı. Algılar çok farklı.