'Kendileri akşam mı gidiyormuş?’

Sultan TEMİZ

İstanbul Sarıyer PTT Evleri semt pazarı esnafı da Diyanet’e tepkili. Akşam saatlerine kalitesiz ürünlerin kaldığını, bu nedenle fiyatların düştüğünü belirten pazarcılar, Diyanet’in bu açıklamasının halkı aşağılamak anlamına geldiğini belirtti. Pazarcılar, “Kendileri akşam mı gidiyormuş?” diye sordu.

Pazar esnafı Yüksel Tunç, “Diyanet’in dinle alakası kalmamış. İnsanlara ‘Pazara akşam gidin’ diyor; ama yanlarında fuzuli çalışan, fuzuli yere maaş ödenen binlerce insan var” dedi. Tunç, pazarda yoksul insanların yerden yiyecek ayıklamaması için şekli bozuk ürünleri kasalarda tuttuklarını, yoksul insanların gelip ürünleri o kasalardan aldıklarını söyledi.

Pazarda çorap satarak geçimini sağlayan Mehmet Taşçı, “Pazarın hali ortada, müşteri gelmedi saatlerdir. Müşteride para yok, bizde para yok. Biz onlara bakıyoruz, onlar bize bakıyor. Kendileri akşam mı gidiyormuş pazara? Diyanet İşleri ne iş yapar, ben bunu bilmiyorum. Diyanet’in pazarla ne ilgisi var? Pazarın halini görmüş bir insan mı ki o, akıl veriyor? Aldıkları para zehir zıkkım olsun!” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK İSRAFI KENDİLERİ YAPIYOR

Bir diğer esnaf Mehmet Sönmez de Diyanet’e tepki gösterdi. Diyanet’in bu açıklamayla milleti aşağıladığını belirten Sönmez, “Diyanet İşleri kendi alanıyla ilgilensin, en büyük israfı kendileri yapıyor” diye konuştu.

Mehmet Sönmez’in kendisi gibi pazarcı olan abisi Müslüm Sönmez ise şunları kaydetti: “İnsanlarla dalga geçiyorlar. İnsanların alım gücünü artırsınlar, kaçta pazara gidecekleri Diyanet’e mi kalmış? Bu tarz açıklamalar insanları aşağılayıcıdır, gündem değiştirmek yapıyorlar.”

Pazara alışverişe gelen yurttaşlar da hayat pahalılığından şikâyet etti. Akşamları ürün fiyatlarında 50 kuruş-1 TL indirim olduğunu, bu nedenle bu saatlerde geldiklerini söyleyen yurttaşlar, “Her şeyden az az alıyoruz, akşamları geliyoruz, yine de geçinemiyoruz. Ekonominin gidişatı bizi perişan etti” dedi.