‘Kendimi güvende hissetmiyorum’

Avrupa’da ve dünyanın pek çok yerinde artan ırkçılığın çocuklara olan etkisi korkutucu boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Son olarak, İngiltere'de 15 yaşında Cemal ismindeki Suriyeli mülteci çocuğa yönelik ırkçı saldırı tüm dünyadan büyük tepki topladı.

Kendimi güvende hissetmiyorum
Cemal, ITV televizyonuna yaptığı açıklamada, İngiltere’ye geldiği günden bu yana rahatsız edildiğini söyledi. Cemal, “Kendimi hiçbir yerde güvende hissetmiyorum, bakkala giderken bile. Derslerime odaklanamıyorum, ev ödevlerimi yapamıyorum. Geceleri uyanıp ağlıyorum.” diye konuştu. Premier Lig ekibi Huddersfield Town'ın Danimarkalı kalecisi Jonas Lössl de bu saldırının ardından ve Cemal'i maça davet etmek istediğini açıkladı. Lössl sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cemal'e sevgimi göstermek, onu ve ailesini Huddersfield Town'ın bir maçında misafir etmek isterim. Bunu ayarlamak için Cemal'le iletişime geçmeme yardımcı olabilecek birisi var mı?" ifadelerini kullandı.

Savaş hazırlığı
Ukrayna'nın radikal milliyetçi gruplarından biri tarafından oluşturulan eğitim kampında ise, 8 yaşından bile küçük onlarca çocuğa silah eğitimi verildiği geçtiğimiz haftalarda ortaya çıktı. Ukrayna hükümeti konu ile ilgili hiçbir şey yapmadı. Kampın amaçlarından biri çocukların ülkelerini Ruslardan ve sempatizanlarından korumak, bir diğeri ise milliyetçi ideolojiyi yaymak olduğu ifade edildi. Kamptaki eğitmelerin gençleri karşılarındaki hedefin insan olmadığını söyleyerek cesaretlendirdiği de biliniyor.

Bir yılda 175 çocuğa ırkçı saldırı
Almanya'da da son yıllarda aşırı ırkçı şiddete maruz kalan çocuk ve gençlerin sayısının arttığı belirlendi. 2017 yılında 175 çocuk ve genç ırkçı saldırıların mağduru oldu.