Süper Lig’de sezon ‘sürprizlerle’ başladı. Takımların arasındaki güç farkı her geçen gün azalırken, ligimiz çok daha dinamik, seyir zevki yüksek bir hal alıyor

Kendine özgü lig başladı: Rekabet artıyor

EREN TUTEL

Hasret bitti ve nev'i şahsına münhasır ligimizde 2019-2020 sezonu başladı. Son şampiyon Galatasaray’ın ligin yenilerinden Denizlispor ile oynadığı maçla start verdiğimiz haftaya sürprizler damga vurdu. Geçen sezonu ilk üçte bitiren Galatasaray, Başakşehir ve Beşiktaş sahadan boynu bükük ayrılırken, Fenerbahçe, Gazişehir Gaziantep karşısında aldığı görkemli galibiyetle rakiplerine, “Ben artık buradayım” mesajını verdi. Potansiyeliyle heyecan yaratan Trabzonspor ise deplasmanda Kasımpaşa ile 1-1 berabere kaldı.

Özetle ilk haftaya ‘sürpriz’ dediğimiz ama genel gidişata baktığımızda aslında pek de sürpriz sayılmayan sonuçlar damga vurdu. Sürpriz görünümlü ama sürpriz olmayan sonuçlar bize gösteriyor ki, ligimizde güç dengeleri artık çok yakın. Yeni Malatyaspor, Sivasspor, Denizlispor ve diğerleri... Hepsi yaptıkları akıllı takviyelerle ligde önemli role sahip. Dünya futbolunda dengeler aksi yönde ilerlerken, ülkemizde ise son 3-4 senedir bunun tersi söz konusu. Avrupa’nın beş büyük liginde (İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa) orta sınıfta yer alan takımların büyüklerle rekabet etmesi her geçen gün daha da imkânsız hale gelirken, Süper Lig’de bu tablo aksi yönde işliyor.

PLANLI OLMADI AMA...

Evet bu durum planlı uyguladığımız adaletli bir sistem sonucunda ortaya çıkmadı. Yıllardır kötü yönetilen büyükler ekonomik külfetle daha fazla başa çıkamayınca, orta sınıf takımlar aradaki güç farkını kademeli olarak kapattı ve kapatmaya da devam ediyor.

Yabancı kontenjanının rekabet seviyesinin artmasındaki payı ise yadsınamaz. Yaşını almış oyuncuların yerine patlama yapması muhtemel veya büyük liglerde şansını denemiş ancak beklenen performansı gösteremeyen oyunculara yönelen kulüpler çok daha dirençli takımlar haline geldi. Belki kalite gözle görülür bir şekilde artmadı ama rekabet seviyesi önemli bir şekilde yükseldi. Tekelleşen ve ekonomik olarak absürdleşen futbol dünyasının ihtiyacı olan şey de bu. Ve rekabetin yükselmesi klişe tabirle ‘herkesin herkesi yenebildiği’ bir organizasyon ligimizi seyir açısından da çok daha izlenebilir bir hale getiriyor.

Ancak son dönemde futbolumuzun başında yer alanlar bu rekabet ortamını bozmak için özel bir çaba içinde. Önce Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın Teknik Direktörü Şenol Güneş sonra Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, yerli oyuncuların forma şansı bulamadığını iddia ederek kademeli olarak yabancı sınırını düşürmeyi planlıyorlar. Veriler ise futbolun en üst kademesinde bulunan bu iki kişiyi yalanlıyor. Yabancı sınırının artması yerli oyuncuları negatif değil, pozitif yönde etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Hatta 2002’den sonraki en iyi jenerasyonu bu dönemde yakaladık. Özellikle Şenol Güneş gibi yıllarını futbola vermiş bir teknik adamın hiçbir somut veriye dayanmadan yerlilerin bu sistemle geri planda kaldığını söylemesi bir hayli üzücü. Birkaç menajerin dışında hiç kimseyi memnun etmeyecek yabancı kontenjanı değişikliği kaostan da olsa gelişen ve değişen futbolumuzu tekrar eski sıkıcı günlerine döndürebilir.

Bu can sıkıcı gelişmelere rağmen Süper Lig ilk haftasında gösterdiği üzere seyir zevki açısından çok şey vaat ediyor. Rekabetin dozajının yükseldiği, güzel bir sezon olması dileğiyle.

HAFTANIN OYUNCUSU
Mert Hakan Yandaş

Sivasspor, Beşiktaş’ı sahadan silerken, maça damga vuran isim oldu. Muhteşem oyununu attığı şık golle süsleyen 25 yaşındaki oyuncu bu sezonun yükselen değerlerinden biri olmaya aday.

HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ
Yücel İldiz

9 yıl sonra Süper Lig’e dönen Denizlispor, bundan daha iyi başlangıç yapamazdı. Yeşil-siyahlılar, Galatasaray’ı 2-0 mağlup ederken, teknik direktör Yücel İldiz’in ortaya koyduğu plan kusursuz bir şekilde işledi. Ve tecrübeli teknik adam haftanın teknik direktörü olmayı fazlasıyla hak etti.

HAFTANIN TAKIMI
FENERBAHÇE

Zor bir dönemi geride bırakan Fenerbahçe artık geleceğe çok daha umutlu bakıyor. Gazişehir Gaziantep’i yüzde 77 oranıyla topa sahip olduğu maçta 5-0 mağlup eden sarı-lacivertliler bu sezon zirve yarışını kolay kolay bırakmayacak gibi.

HAFTANIN GOLÜ
Vedat Muriqi

Çaykur Rizespor formasıyla geçen sezonun ikinci yarısındaki performansıyla fark yaratan Kosovalı golcü, sarı-lacivertli formayı giydiği ilk maçta nefis bir gole imza atarak haftaya damga vuran isimlerden biri oldu.