Denizlililer Avdan Termik Santralı’nı istemiyor. Termik santrala karşı kurulan platform, santralın yaratacağı tahribatı bilimsel raporlarla paylaştı

Kendisi 30 yıl, etkisi 60 yıl mahvedecek!

Denizli’nin Tavas ilçesindeki Avdan Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santrala karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor.

Santralın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, ilgili bakanlıkta onay sürecine alınmasının ardından, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ildeki bileşenleri bir araya gelerek Avdan Platformu’nu oluşturdu. Platform bir açıklama yayımlayarak termik santralın yaşamı yok edeceğine dikkat çekti: “Çıkan raporlar açıkça belirtiyor ki Avdan Termik Santralı, yer altından gökyüzüne yüzlerce kilometrekarelik bir alanda tüm canlılar için çok büyük bir tehdit unsurudur. Termik santral 30 yıl çalışacak ancak kül ve atık depolama alanları tamamen temizlense bile işletme kapandıktan tam 60 yıl sonra eski sağlıklı haline kavuşacak.”

Öte yandan platform, santrala karşı gösterilen tepkilerin haklılığını vurgulamak için bilimsel raporları paylaştı:

►Denizden yüksekliği bin metre olan Avdan’a kurulmak istenen santralınn planlanan iki ünitesi birden çalıştığında, bir saatte tam 160 ton atık kül dağılacak.

► Santral bir yılda havaya 8 milyon 93 bin 360 ton karbonmonoksit salacak. Bu da 269 bin 779 hektarlık bir çam ormanın ürettiği oksijeni tüketmesi anlamına gelecek.

►Tarımsal sulama için yetersiz olan kaynaklar kuruyacak. Kirli su, önce bölgedeki göl ve akarsuları, dolayısıyla bu akarsuların döküldüğü Akdeniz’i kirletecek.

►Silsile halinde yeraltından yer üstüne her türlü canlı türü çok ciddi bir kirlilik ve hastalık riski ile karşı karşıya kalacak.

►ÇED raporuna göre termik santral 30 yıl çalışacak ancak kül ve atık depolama alanları tamamen temizlense bile işletme kapandıktan tam 60 yıl sonra eski sağlıklı haline kavuşacak. Termik santralın hayata geçirilmesi bölgedeki binlerce canlı türünün hayatını riske edecek.

►Santral, ekili 120 bin dekar tarım arazisine sahip Kale ve 45 bin dekar tarım arazisine sahip Tavas’ın birleşerek oluşturduğu verimli bir ovanın neredeyse göbeğine kurulacak. Tarım ürünleri tehdit altında.