Kendisini yalanlıyor!

Mustafa BİLDİRCİN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Adana’daki tehlikeli atık iddialarına yönelik verdiği cevaplar, kafaları karıştırdı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Çevre Bakanları Toplantısı için 31 Mart’ta Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Kurum, Adana’daki tehlikeli atık iddialarına yanıt verdi.

Denetim ekiplerince bütün bölgenin tarandığını ve herhangi bir döküm tespit edilmediğini ifade eden Kurum, “Tehlikeli atıkların yakıldığı iddia edilen 11 noktadan toprak numuneleri aldık, analizlerde çevre ve insan sağlığı açısından tehlike yaratacak hiçbir parametre tespit edilmedi” dedi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ise 16 Şubat’ta Bakan Kurum’a iddiaların detaylarını sordu. Soru önergesinde tehlikeye dikkat çeken Bulut, kimyasal kirleticilerin besin zinciri yoluyla hayvan ve insanlara geçtiğini vurguladı.

BAKAN’A NEDEN İNANALIM?

TBMM Başkanlığı’na 14 Nisan’da bildirilen Murat Kurum imzalı yanıtta, 31 Mart’ta yapılan açıklamadan farklı ifadelerin yer alması dikkat çekti. Kurum’un yanıtında, tehlikeli atık iddialarına konu olan alandan alınan numunelerin analizinin devam ettiği belirtildi. Kurum, “Analiz çalışmaları devam ediyor” dedi. Yanıta ilişkin konuşan CHP’li Burhanettin Bulut, şunları kaydetti: “Bakan’ın neye imza attığından haberi bile yok. Kendi imzasıyla kendini yalanlıyor. Kurum, toprağın altında, tarım arazilerinde, gözümüzle gördüğümüz, belgelediğimiz Avrupa’nın plastik çöplerine de ‘Yok’ demişti. Biz Bakan’a neden inanalım? Bu inkârcı zihniyetle Çukurova plastik çöplerden temizlenmez ve maalesef ülkemiz Avrupa’nın plastik çöpünün merkezi olmaya devam eder.”