Antep’in sembollerinden olan 61 yıllık Gar Restoran’ın yerine yapılacak VIP salonun maliyeti belli oldu. Proje, TCDD’ye 4,1 milyon liraya mal olacak. Tepki büyük. CHP’li belediye meclis üyeleri: Şehrin hafızası yok ediliyor!

Kentin hafızasına 4 milyonluk darbe

Mustafa BİLDİRCİN

Antep’in sembolü haline gelen ve 61 yıllık geçmişi olan Gar Restoran’ın VIP salonuna dönüştürülmesi için yapılacak işlemlerin faturası ortaya çıktı. Yurttaşların büyük tepkisini çeken proje kapsamında Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları’nın (TCDD) kasasından 4 milyon 162 bin TL çıkacağı öğrenildi.

‘15 GÜNDE BOŞALT’

Gar Restoran’ın tahliyesi için geçen ay düğmeye basıldı, TCDD Genel Müdürlüğü Bölge Müdürü Oğuz Saygılı ve Müdür Yardımcısı Mustafa Cengiz Savaş imzası ile restoranın işletmecisi Bülent Akınal’a tebligat gönderildi. Tebligatta, şu ifadeler yer alıyordu:

“Gaziantep Gar binamızın 190 metrekarelik bölümünde lokanta işletmeciliği yapmaktasınız. Söz konusu alanın tahliye edilmesi için tarafınıza gerekli tebligatlar yapılmış olup, hakkınızda tahliye davası açılmıştır. Kullanımınızda bulunan taşınmazın restorasyonu için 24 Eylül 2021 tarihinde ihale yapılmış olup, önümüzdeki günlerde restorasyon işini alan yüklenici firmaya yer teslimi yapılacaktır. Bu nedenle kiranızda bulunan 190 bin metrekarelik alanın yazımızın tarafınıza tebliğinden itibaren 15 gün içinde taşınmazımızı tahliye ederek Gar Müdürlüğü’ne boş bir şekilde teslim etmenizi önemli rica ederiz.”
Tarihi restoranı 28 yıldır işleten Akınal ise sözleşmesinin 2022 yılı sonunda biteceğine ve konuyla ilgili geçen yıl açtığı davanın halen sonuçlanmadığına dikkat çekerek, tebligata tepki gösterdi. TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 24 Eylül’de açılan söz konusu restorasyon ihalesini, Van merkezli Alfin Yapı adlı bir inşaat şirketinin kazandığı öğrenildi. Şirketle 20 Ekim’de sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre, tarihi Gar Restoran’ın VIP salona dönüştürülmesi işinin maliyeti 4 milyon 162 bin 697 TL olarak belirlendi.

VIP SEVDASINA...

CHP Şehitkamil ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Beyhan Külekçi, “Bu şehirler bize çocuklarımızın emaneti” diyerek projeye tepki gösterdi. Gar Restoran’ın kentin sembolü olduğunun altını çizen Külekçi, “Kavaklıktaki asırlık çınarların bu şehrin tarihine tanıklık ettiğini bilmeyenler, bu şehrin hafızasına müdahale edemezler. Asıl mesele kaybolan, sahip çıkılması gereken emanetin ve hafızanın korunmasıdır” dedi.

HUKUKSUZ BİR KARAR

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan ise tepkisini, “Gaziantep’in sembol mekânlarından Gar Restoran, bir VIP sevdasına maalesef kurban edildi” sözleriyle dile getirdi. Mekânın 61 yıllık geçmişi olduğunu vurgulayan Kalkan, şunları kaydetti:

“Buranın VIP’ye dönüştürülmesi yetkililerin aklına 2021 yılında geldi. Konuyla ilgili ihale süreci tamamlandı ve maalesef sözleşme imzalandı. İşletmecinin sözleşmesi 2022 yılında bitecek olmasına rağmen bu konuda da hukuksuz bir karara imza atıldı. İktidarlar, yetkililer gelir geçer ama şehirlere yaptıkları bu yanlışlıklar, o şehirlerin hafızasından yüzlerce yıl geçse de silinmez.”