Tüm ormanlık alanları talan edilen İstanbul’un merkezinde maden projesinin kapasite artışına onay verildi. Daha çok trafik ve kirliliğe neden olacak madenin kapasitesi böylece 5 kat artırılacak.

Kentin kalbinde kirliliğe onay

Gökay BAŞCAN

Hava kirliliği ve trafiğin yoğun olduğu İstanbul’da, ormanlık alan içerisine kurulu maden ocağının kapasite artışı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Eyüpsultan’da bulunan, toz emisyon sınırları aşan silttaşı ocağının kapasitesi 5 kat artacak.


Muhammet Gümüştaş Çimento Hazır Beton A.Ş. tarafından İstanbul Eyüpsultan’da silttaşı ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesisi kapasite artışı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Bedeli 6 milyon 597 bin 320 TL olan proje kapsamında silttaşı ocağı ve kırma eleme tesisinin üretim kapasitesi 5 kattan fazla artırılarak yılda 4 milyon 320 bin tona çıkartılacak.

TABİAT PARKI BULUNUYOR

Tamamı orman arazisi içerinde yer alan ve 36 hektarlık alanı kapsayan maden ocağına en yakın yerleşim birimi sadece 360 metre uzaklıkta. Kemerburgaz-Cendere Yolu’na 90 metre uzaklıkta bulunan madenin 1600 metre uzaklığında ise Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı bulunuyor. Nihai ÇED raporunda yer alan bilgilere göre patlama yapılacak madende taş savrulmasının azami mesafesi 82 metre. Yani azami mesafeyi 8 metre geçtiği taktirde yola taş düşebilir.

Dosyada toz emisyonuna ilişkin çarpıcı veriler yer aldı. Maden ocağının patlatma dışındaki faaliyetlerinde sınır değerini aştığı görüldü. Madende çıkan toz, sınır değerini en yakın konutta 7 defa, Kemerburgaz-Cendere yolunda ise 25 defa aşıyor. Madenin kapasite artımıyla birlikte, metropolün en büyük sorunlarından biri olan trafiği daha artıracak. Çıkan cevheri gerekli yerlere iletmek için kamyonlar kentin göbeğinde 92 sefer yapacak, işletmeden kaynaklı toplam, tüm araçların sefer sayısı günde 269. Ormanlık alan, mesire alanı ve tabiat parkıyla çevrili bölge adeta kuş cenneti. Faaliyet sahası ve yakın çevresinde 42 tür kuş türü bulunuyor. Ekolojik olarak önemli bir yere sahip olan bölgede ayrıca 21 bitki türü bulunuyor.

DERENİN YANINDA

Proje sahasının 140 metre güneybatısından Kağıthane (Cendere) Deresi geçiyor. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre derenin kirli olduğu ve madenden etkilenmeyeceği iddia edildi. Yine şirket dosyada taş tozu yıkama tesisinden dereyi kirletecek şekilde herhangi bir atık atılmayacağını öne sürdü.