Anadolu’da yaşanan sorunların ortak olduğunu belirten sağlık örgütleri pandemi kurullarında yer almadıklarını söyledi. Birçok eksikliğe değinen sağlıkçılar, salgının artması halinde yaşanabilecek tehlikeye dikkat çekti

Kentler farklı sorunlar aynı

Geç gelen önlemler ve sürecin şeffaf yürütülmemesi koronavirüsün tüm ülkeye yayılmasına neden oldu. Anadolu’daki kentlerindeki pandeminin İstanbul’dan çok farklı olmadığını belirten meslek örgütleri yaşanan sorunlara dikkat çekti. Pandemi kurullarında yer almadıklarını belirten sağlık örgütleri Bakanlığın verilerinin sahadaki izlenimlerinden çok farklı olduğunu belirtti. Pandeminin kentlerdeki durumuna ve mücadeledeki eksikliklerine ilişkin 10 büyük kentteki sağlık örgütleri temsilcileriyle konuşarak hazırladığımız yazı dizisinin ikincisinde Diyarbakır, Uşak, Samsun, Van, Balıkesir, Manisa illeri yer alıyor.

KORUYUCULAR KALİTESİZ

kentler-farkli-sorunlar-ayni-715142-1.Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir: Diyarbakır’da ve bölge illerine baktığımızda yapılan test sayısı Türkiye oranla malesef az. Sağlıkçılara yönelik ne kadar test yapıldığı, testi pozitif olan sağlıkçı olup olmadığı paylaşılmamaktadır. Malzeme konusunda; sahadan aldığımız bilgilere göre koruyucu ekipmanların tedariğinde eksiklerle birlikte olumlu yönde gelişmeler olup, nicelik anlamımda çok büyük sıkıntı olmamakla birlikte malzemenin niteliği/kalitesi açısından belli sıkıntılar devam ediyor. Bu salgın ile en ön safhada mücadele eden sağlık çalışanları için tüm koruyucu ekipmanlar bir an önce sağlanmalıdır. Sağlıktan tasarruf edilemeyeceğini bir kez daha ifade etmek gerekir. Pandemiye bütünlüklü bir yaklaşım ve çözüm geliştirmek için İl pandemi kuruluna tabip odaları ve tüm sağlık örgütleri dahil edilmeli. Bu kurulun aktif çalışması ve karar süreçlerine tüm kurumların dahil edilmesi gerekir.

HASTANELER DOLMUŞ DURUMDA

kentler-farkli-sorunlar-ayni-715146-1.Van- Hakkari Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Yaviç: Valilik’in yaptığı açıklamalar dışında elimizde veri yok. Şimdiye kadar bin 100 test yapıldı, vaka sayısı 50, ölü sayısı 3, yoğun bakımında hasta sayımız 11 bunların 4’ü entübe edilmiş durumda. Şuana kadar hastanelere bin 400 başvuru yapıldı. Karantina hastanesi olarak düzenlenen iki hastanenin kapasitesi 100. Şuan hastaneler dolmuş durumda. İnsanlarımız bugüne kadar sokağa çıkma konusunda yeterli tedbirli davranmadı. Mecbur çıkmak zorunda kalanların dışında bu süreci ciddiye almayanlar söz konusu. Van’ın çevre illere de hizmet verdiğini düşünürsek yoğun bakım konusunda daha büyük sorunlar yaşanabilir.

KARARLARDAN HABERİMİZ YOK

Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan: Bizim sahadan tespitlerimiz sonucu vaka sayısı 500 civarı. 30’a yakın sağlık çalışanı salgından etkilendi. Pandemi kuruluna dâhil edilmedik. Ortaklaşa yürütülmesi, disiplin gerektiren bir kurulda büyük eksikler var. Alınan kararlarda da bu eksikliği görüyoruz. Pandemi kurulunun aldığı kararlardan dahi bilgi alamıyoruz. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakımı şuan tamamen dolmuş durumda. Bakanlığın verileri ile bizimkiler kesinlikle uyuşmuyor. Sayın Bakan muhtemelen yoğun bakım doluluk oranını açıklarken çocuk yoğun bakımlarını da hesaba katıyor. Şuan en zor durumda olan aile sağlık merkezleri. Görece hastaneler daha iyi durumdayken personel, izolasyon, ekipman açısından aile hekimlerinin bulunduğu fiziki koşullar çok kötü. Toplumda bilgisizlik hakim. Paniği yaratan bilgisizlik biz elimizden geldiğince Samsun halkını bilgilendirmeye çalışıyoruz. Dün akşamki davranışın tek sebebi yurttaşların süreci yönetenlere karşı güven duygusunun olmamasından kaynaklı.

HASTANE ANİDEN DEĞİŞTİRİLDİ
kentler-farkli-sorunlar-ayni-715143-1.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran: Şu ana kadar hastane konusunda bir sıkıntı yaşanmadı, bir de 400 yataklı olan Merkezefendi Devlet Hastanesi pandemi hastanesi olarak ilan edildi. İlk başta Manisa Şehir Hastanesi pandemi hastanesi olarak ilan edilmişti. Daha sonra değiştirildi.Burada sanki biraz şehir hastanesini işleten şirketinde baskısı olabileceğini düşünüyoruz. Şehir hastaneleri kar amaçlı kurulan hastaneler o yüzden bu şekilde düşünüyoruz. Tüm bunların dışında testi pozitif çıkan, karantinaya alınan aile hekimleri sözleşmeleri oldukları için sözleşmelerindeki ücretlerine kesinti olacağıyla ilgili şikâyetler var. Çok ciddi risk alarak çalışan, hastaları ve karantinaları evlerinde takip eden aile hekimleri ve hemşirelerin böyle bir riskten dolayı ücretlerinin kesilmelerini kabul etmiyoruz.

ADALETSİZ DAĞITIM VAR

kentler-farkli-sorunlar-ayni-715145-1.SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel: Ekipman dağıtımında bir adaletsizlik mevcut. Özellikle taşerondan geçen temizlik görevlilerine, hasta bakıcılara ve diğer personellere koruyucu ekipmanlar neredeyse hiç verilmiyor. Aile sağlık merkezlerine de hastaneler kadar donanımlı ekipman verilmiyor. Ayrıca dağıtılan malzemelerin bir kısmı da denetimlerden geçirilerek uygunluğu alınmamış, merdiven altı üretim. Özellikle maskelerin koruyuculuğunun ne düzeyde olduğu konusunda şüphelerimiz var. Şu anda da Manisa genelinde 22 sağlık çalışanı arkadaşımızın testleri pozitif çıkmış durumda. Sağlık çalışanları şu anda güvende çalışmak istiyorlar, aileleri güvende olsun istiyorlar, barınacak bir yer, belediyelerden bir servis ve insan haklarını istiyorlar.

EKSİKLERİ GİDERİYORUZ

Uşak Tabip Odası Başkanı Dr. Adnan Memiş: Diğer illere nazaran Uşak iyi durumda. Hasta sayısını tam bilememekle birlikte diğer illere göre iyi deniyor. 2 sağlık çalışanın koronavirüs olduğu bilgisi bana geldi. Devlet Hastanesi’nde ekipmanların iyi olduğunu duyduk. Aile hekimliği, sağlık ocakları seviyesinde çok yeterli olmadığın biliyoruz. Oda olarak biz tedarik etmeye çalışıyoruz. Pandemi kurulunda yer almıyoruz. Sözümüzü de dinlemiyorlar. Böyle salgın dönemlerinde tıbbi bilgisi olan herkese ihtiyaç vardır. Eğer ki İspanya, İtalya gibi salgın artarsa daha çok sağlıkçılara ihtiyaç olacak. O yüzden şimdiden bunların önlemi olması lazım.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİ KATILMALI

kentler-farkli-sorunlar-ayni-715144-1.Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Şahin Cılız: Son dönemde hasta artışı söz konusu. Bununla beraber da vaka sayısı da artıyor. Tam net rakamları elimizde maalesef yok. Ama Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu rakamların üzerinde olduğunu biliyoruz. Bakanlık, testi pozitif vakalar veriyor ama artı klinik bulgular, tomografi bulgularıyla olan vakalar da var. Onlar eklenince verilen rakamın üstünde vaka oluyor. Valilik bünyesinde oluşan İl Pandemi Kurulu’nda, Balıkesir Tabip Odası yok. Sağlık meslek örgütlerinden kimse yok. Bu sürecin, sağlık odaları, sendikaları ve dernekleriyle beraber götürülmeli.

EKİPMANLAR DEĞİŞTİRİLEMİYOR

Balıkesir SES Şube Başkanı Özgür Karadeniz:
Şu ana kadar ki yoğun bakım ve hasta yatak sayısı yeterli duruyor. Yarısın dolduğu gerçeğini de görmek gerekiyor. Ülke olarak salgının başlangıcındayız. Hem olgu sayısının hem de ölüm sayısının artacağını bekliyoruz. Koruyucu ekipman anlamında, kısıtlı olduğu ve sonrasında sorun yaşanabileceği yönelik bir endişe var. Nöbete gelen bir sağlık çalışanına set veriliyor. Değiştirme ihtimali olmuyor. Bu yüzden kuralına uygun olmuyor.