Kentsel dönüşüm mağdurları: Evlerimize dönemeyeceğiz

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde başlatılan kentsel dönüşüm Asburçaklar Sitesi sakinlerine zulüm oldu. Binalarının güvenirliğinden endişeli olan site sakinleri daha güvenli binalarda yaşamak isterken hukuksuz anlaşmalarla mağdur edildi.

11 blokluk sitelerindeki ev sahiplerinin 3’te 2 çoğunluğunun rızasının alınmadan kentsel dönüşüme başlandığını söyleyen site sakinleri yaklaşık 3 senedir hakları için mücadele ediyor.

Mağduriyetlerini duyurmak için Bağcılar Adaletli Kentsel Dönüşüm İsteyen Hak Sahipleri Derneği’ni kuran Musa Akça, evleri boşaltmaları için 1 Nisan’a kadar kendilerine süre verildiğini aktardı. Ekiplerin dün evlerin elektriklerini kesmek için geldiğini aktaran Akça, “Elektriğimizi, doğal gazımızı kesmesinler diye nöbet tutuyoruz artık. Dün elektrik kesilmesine izin vermedik o yüzden 1 Nisan’a kadar evleri boşaltmamız için müsaade ettiler. Ancak nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Evlerimizin çürük olduğunu biliyoruz ama bu soğukta, pandemide nereye gideceğiz? Hiçbir yardım yapılmıyor, destek yok” diye konuştu.

FİKİRTEPE GİBİ OLMASIN

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm mağdurları gibi olmak istemediklerini kaydeden Akça, şöyle konuştu: “Herkes eşyalarını topladı gidecek bir yer arıyor. Biz gidersek tekrar bu evlerimize döneceğimizin garantisi yok. Açıkta kalacağız. Durumumuz belli, kiralık ev bulamıyoruz. Başımı sokacağım 40 yıllık bir bina buldum, 26 yıllık çürük bir binadan çıkıp başka bir çürük binaya geçmek zorundayım. Ayın 1’inden sonra sokakta kalacağız. İnsanlar bu soğukta, pandemide dışarda kalacak.”