Gazi Mahallesi’nde Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un polis tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davada bugün karar günü. Sanıkların bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. Avukat Hanbayat ise olayda taksir değil kasıt olduğunu belirterek “İstenen cezalar çok yetersiz” diyor

Kerem ve Erkul davasında karar günü: Katiller için istenen ceza yetersiz

Dilan ESEN

Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un İstanbul Gazi Mahallesi'nde ‘dur’ ihtarına uymadıkları gerekçesiyle öldürülmelerine ilişkin davanın bugünkü duruşmasında 4 sanık polis hakkında karar verilmesi bekleniyor.

Yaşları 15 ile 18 arasındaki 5 arkadaş, 14 Nisan 2017'de Gazi Kent Ormanı’na gitti. Park çıkışında polisin ‘dur’ ihtarına uymadıkları gerekçesiyle araçları tarandı. 23'ü araca isabet eden toplam 35 kovan bulunan olay yerinde Barış ve Oğuzhan hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Dört polisin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme’ suçlamasıyla yargılanmasına ise 2018’de başlandı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 yıldır görülen dava süreci boyunca 3 kez mahkeme heyeti değişti. Keşif ve sorgulama gibi davanın pek çok aşamasında mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle yargılama giderek uzadı.

KASITLI ÖLDÜRME

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin karar vermesini bekleyen davanın avukatı Meral Hanbayat, 3 yıllık yargılamayı BirGün’e anlattı. Mahkemenin yaklaşık 3 yıl sonra 4 sanık polis hakkında bir karar vereceğini hatırlatan Hanbayat, dava sürecinde görünür şekilde yargılama faaliyetini aksatan bir durumun yaşanmadığını aktardı. Hanbayat, şöyle konuştu: “Dosyanın objektif durumu itibarıyla çok net bir dosya. Her hukukçunun ortaklaşacağı çocukların yaşam hakkının ihlal edildiği ve kasıtlı bir öldürme olduğu çok açık. Heyet ne kadar değişirse değişsin hukuki bir gözle bakıldığında hak edilen cezanın verilmesi gerekiyor.”

HÂLÂ GÖREVDELER

Polislerin fail olduğu dosyaların ortak özellikleri olduğuna dikkat çeken Hanbayat, şunları dile getirdi: “Bizim davamızda da sanık polisler tutuklanmadı, hâlâ görevlerinin başındalar. Bir yandan da adalet mücadelesi veren mağdur ya da maktul yakınları hakkında davalar açılır. Bizim dosyanın mağduru Demirhan Erkul kamu malına zarardan çocuk mahkemesinde yargılanıyor. Ailelerin, cezasızlıkla mücadele çabası var. 5 tane çocuk var. Ehliyetsiz veya alkollü araç kullanabilirsiniz, bir an panik yapıp kaçabilirsiniz, bu tür şeyler belki bir para cezasının konusu olabilirken ensenize gelen kurşunla hayatınız o bir anda son bulabiliyor.”

CEZAEVİNE GİRMEYEBİLİRLER

Türk Ceza Kanunu’na göre sanıklar hakkında istenen ‘birden fazla kişinin bilinçli taksirle ölümüne ve yaralamasına neden olma’ suçunun cezası 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis. Ancak alt sınırdan verilip iyi hal uygulaması yapıldığında sanıkların alacağı en az ceza 2 yıl 3 hapis cezasıdır. Bu durumda cezanın 3 yılın altında kalması durumunda sanıklar denetimli serbestlikten faydalanarak 1 gün bile hapis yatmayabilirler. Üst sınırdan verilip iyi hal uygulansa sanıkların alacağı ceza yaklaşık 18 yıl 7 ay oluyor. Bunun infazı da yarı oranında olacağından yatacakları süre 9 yıl 3,5 ay süreye tekabül ediyor.