Edirne’nin Keşan ilçesinde faaliyete geçen taşocağına karşı mücadele sonuç verdi. Botaş’ın maden ocağı için verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali halaylarla kutladı.

Keşan’da Botaş’a geçit yok
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Edirne'nin Keşan ilçesinde yerleşim alanlarına 160 metre mesafede bulunan ve yeniden faaliyete geçen taşocağına ilişkin veren ÇED gerekli değildir kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Kararı basın açıklamasıyla duyuran Keşanlılar halaylarla kutlama yaptı. 

Botaş Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. 2021’nin sonunda Keşan’ın, Aşağızaferiye Mahallesi mevkiinden kaçak taş alımına başladı. Bölge halkının itirazları sonucu faaliyet durduruluken BOTAŞ 2 ay sonra tekrar taş alımına başladı. Bunun üzerine 3 Mart 2022’de Edirne Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kalker ocağı projesine ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Bölge halkının kararı yargıya taşıması üzerine Edirne İdare Mahkemesi bilirkişi keşfi yapılması karar verildi. Keşif sonrası hazırlanan raporda projenin bölgeye vereceği zarara dikkat çekildi. Mahkeme bunun üzerine bölge halkının itirazlarını haklı bularak ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. 

KEŞAN’A ARMAĞAN EDİYORUZ

Keşanlılar kararı, taşocağının 160 metre yanında bulunan Yeni Mahalle Belkoop evlerinin önünde yaptığı açıklamayla duyurdu Basın açıklamasını okuyan Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Saliha Kafalı, Keşan Belediyesi’nin kendisine destek vermediklerini hatırlattı.

Yaşanan süreci ve verdikleri mücadeleye dikkat çeken Kafalı, bu süreçte yalnız bırakıldıklarını belirtti. Kafalı şu ifadeleri kullandı: “Yapamaz, olmaz diyenlere inat, çok yorulduk, çok koşturduk ama başardık. Arzuladığımız geniş katılımlı desteği almış olamasak da bu başarı hepimizin. Bizde bu sonucu tüm Keşan halkına armağan ediyoruz.  Bu süreçte maddi ve manevi olarak yanımızda olan özellikle birçok iş insanımıza ve tüm destekçilerimize, Avukatımız Bülent Kaçar’a, bu başarıda katkılarını yadsıyamayacağımız Sayın basınımıza ve haklıdan yana karar veren mahkeme heyetine teşekkürü bir borç biliriz. Hayatta yılgınlığa düşenlerin, teslim olanların değil, mücadele edenlerin kazandığını bir kez daha yaşayarak görmüş oluyoruz.”

Keşanlılar basın açıklamasının ardından kararı halaylarla kutladı.