Elektrikte kurulu güç kapasitesi 98 bin megavatken 50 bin megavatlık talebin karşılanması sürecinde yaşanan kesintiler, muhalefetin gündeminde. CHP’li Akın, kesintilerin, şirketlerin zam talebi nedeniyle gerçekleştiği konusunda şüphelerinin bulunduğunu kaydetti.

Kesintiler bilinçli amaç zam pazarlığı

BirGün ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de elektrik üretimindeki kurulu güç kapasitesinin 98 bin megavatı bulmasına rağmen, 50 bin megavatlık talebin karşılanamadığına işaret ederek, “Tüketimin neredeyse iki katı kurulu güç var. Bu durumda neyin kesintisi yaşanıyor? Özelleştirilen üretim santralları, iktidarı zam yapması için mi zorluyor? Bu durum, enerji güvenliğini tartışmalı hale getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.


Tüm Türkiye’de önceki gün eş zamanlı yaşanan elektrik kesintileri, vatandaşlara büyük mağduriyetler yaşattı. Sabah saatleri itibarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Yalova, Aydın, Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Yozgat, Adana, Balıkesir, Konya’da ‘arızadan kaynaklanmayan’ sistemli kesintiler yaşandı. CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kesintilerle ilgili “şirket, devlet hesaplaşması” vurgusu yaptı.

Sistemli üretimin tüketimi karşılayamadığı gerekçesiyle elektrik kesintilerinin yaşandığını fakat bu durumun mevcut kapasite ve tüketim değerlendirildiğinde gerçeği yansıtmadığının görüldüğünü anlatan Akın, şunları söyledi:

“Hidroelektrik santrallarının hiç üretim yapmadığı varsayılması durumunda bile kurulu güç, talebi karşılayacak düzeydedir. Kurulu güç kapasitesi ve talep edilen miktar dikkate alındığında, elektrik iletim sisteminin neden çöktüğü ve elektrikte arz, talep dengesinin neden bozulduğu konusunda akıllara pek çok soru gelmektedir. AKP’nin enerji politikalarının iflası anlamına gelen bu durum, enerji güvenliğini tehdit etmeye başlamıştır. AKP döneminde elektrik üretimi büyük oranda özelleştirilmiştir. Elektrik üretiminde büyük pay, özel sektöre aittir. Başka bir deyişle elektrik üretiminde söz sahibi özel sektördür. Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle Türk Lirası’ndaki değer kaybı, elektrik üretimi yapan özel şirketlerin döviz üzerinden maliyetlerini rekor oranda artırmıştır. Yapılan zamların özelleştirilen elektrik üretim santrallarına sahip kimi özel şirketleri memnun etmediği ifade edilmektedir.”

BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Bu gelişmeler dikkate alındığında, şirketlerin zam talebi nedeniyle kesintinin yaşanmış olabileceğinin altını çizen Akın, “2 Ağustos’ta kurulu kapasite gücünün çok rahat bir şekilde talebi karşılaması gerekirken bazı özel santralların tam kapasiteyle çalışmadığı iddia edilmektedir. Özel şirketlerin iktidara zam yapma baskısı için elektrik üretim santrallarını çalıştırmadığı da ileri sürülmektedir. Bu iddia doğru ise ülkemizde enerji güvenliği tamamen özel sektörün inisiyatifine kalmış demektir. Çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız” diye konuştu.