Günlerce elektrik verilemeyen Isparta’da şirketin mücbir sebep başvurusu için hazırlandığı ortaya çıktı. EMO Başkanı, “Şirket hazırlık yapmalıydı” dedi.

Kesintiye bahane arıyorlar

Berkay SAĞOL

Isparta’da 3 Şubat’ta başlayıp 4 gün süren ve halkı karanlık ile soğuğa teslim eden elektrik kesintisine ilişkin Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi’nin ‘mücbir sebep’ başvurusu yapacağı ortaya çıktı.

Isparta’da yaşayan Av. Hıdır Kırkıcı’nın yüz binlerce yurttaşı karanlığa ve soğuğa mahkûm eden, günler süren elektrik kesintisiyle ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yaptığı bilgi edinme başvurusuna yanıt geldi. EPDK’nin yaptığı açıklamaya göre Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi, mücbir sebep hazırlığında.


HAZIRLIK YAPMALIYDI

Isparta’da elektrik dağıtımından sorumlu Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi, bilgi edinme başvurusuna şu yanıtı verdi: “Olumsuz hava koşulları ve diğer dış etkenlere bağlı oluşan sorunların giderilmesine yönelik bakım onarım faaliyetlerimiz aralıksız olarak devam etmekte ve tüketici mağduriyeti yaşanmaması konusuna şirketimizce azami gayret gösterilmektedir. Bütün bu çalışmalara rağmen, münferiden yaşanan arızalar dışında elektrik kesintilerinin birçok nedeni olabilmektedir. Elektrik piyasası yönünden mücbir sebep sayılabilecek bu durumla ilgili; çalışmalarımız devam etmekte olup mücbir sebeple ilgili başvuruda bulunulacaktır.”

Isparta’ya her yıl kar yağdığını ve bu nedenle şirketin önlem alması gerektiğine dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Bülent Pala, “O bölge bu yıl ilk defa kar yağışı alan bir yer değil. Her yıl Isparta’ya kar yağıyor. Dolayısıyla elektrik dağıtım şirketi projeleri gerçekleştirirken bu öngörüyle yapması gerekirdi. Direklerin ve hatların kar yağışı altında taşıyabileceği yük hesaplanarak bakım ve onarımlar zamanında, düzgün şekilde yapılmalıydı” dedi.

Pala, Şirket başvuruyu yaptıktan sonra teknik gerekçeleri gördüğümüz zaman bizde bir rapor hazırlayabiliriz. Ülkede şirketlerin korunduğu bir sistem olduğu için, şirketlerin mücbir sebep açığını kullanmasına alıştık. Yurttaşlar mağdur edilmemeli” diye konuştu.

***

Yaşananların izahı yok

CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerine dair EPDK’ye başvurarak dağıtım şirketi CK Akdeniz hakkında yaptırım uygulanmasını talep etmişti. Akın’ın EPDK’ya ilettiği şikâyet dilekçesinde; Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerinin teknik ve mücbir sebepler dışında yaşanan ve izahı olmayan bir durum olduğuna dikkat çekilmişti.