KESK öncülüğünde ülkenin dört bir yanında bir araya gelen kamu emekçileri, maaşlarının enflasyon karşısında erimesine bordrolarını yakarak tepki gösterdi. Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “Hakkımız olan ek zammı istiyoruz. Krizin faturasını ödemeyeceğiz” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen: Krizin faturasını ödemeyeceğiz

BirGün ANKARA

Ekonomik kriz nedeniyle artan enflasyon karşısında maaşların erimesini protesto eden KESK, ülkenin dört bir yanında kamu emekçileriyle bir araya gelerek bordro yakma eylemi gerçekleştirdi. Maaşların giderek derinleşen ekonomik kriz nedeniyle erdiğini belirten KESK, krizin faturasının kamu emekçilerine ödetilmesine tepki gösterdi. Kamu emekçileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrasında Türkiye genelinde alanlara çıkarak “Krizin sorumlusu emekçiler değildir” açıklamasını yaptı. BirGün’e konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “Hakkımız olan ek zammı istiyoruz. Krizin faturasını ödemeyeceğiz” dedi.

Hükümetin arka arkaya ekonomik model ve program açıklaması yaptığına dikkati çeken Gezen, “Programlarda göze çarpan şey sosyal güvenlik harcamalarından ve kamu emekçilerinin haklarından yapılacak tasarruflarla bu krizin faturasını emekçilere, işçilere yıkacak olmalarıydı” diye konuştu. Zorunlu Bireysel Emeklilik düzenlemesi ile “Emekliliğe teşvik” adı altında emekliliğe zorlama ve özel hukuk hükümlerine göre sözleşme gibi uygulamalarla kamudan tasfiyelerin devam ettiğini ifade eden Gezen, “Güvencesiz, esnek istihdam kamu alanında hâkim kılınsın diye birçok adım atılıyor” ifadesini kullandı.

“Emekçi, dokuz ayda iki maaşını kaybetti”
Türkiye’deki tüm emekçilerin ve işçilerin saldırı altında olduğunu vurgulayan Gezen, AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla ülkenin dışa bağımlı hale getirildiğini belirtti. Gezen, yurttaşların zamlar ve vergiler karşısında gittikçe yoksullaştığının altını çizerek “Sebzeyi, meyveyi dahi taneyle almak zorunda kalan emekçiler, yurttaşlar var. Ortalama 3 bin 250 lira maaş alan bir kamu emekçisinin geçtiğimiz dokuz ayda iki maaş kaybı var” açıklamasını yaptı.

Ülke çapında gerçekleşen bordro yakma eylemlerinin giderek artan pahalılığa ve adaletsiz vergi sistemine karşı mücadelenin bir parçası olduğunu kaydeden Gezen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen günlerde Danışma ve Genel Meclisimizi yaptık. Bu tür eylemleri ve kamuda yaşanan dönüşüm ile ilgili bilgilendirici faaliyetleri iş yerlerinde bütün emekçilere ulaştırmak, halkla buluşturmak ve en yaygın çalışmayı yürütmek kararlığındayız. Kasım’da ‘Kadın Emeği ve İstihdamı’ çalıştayımız olacak. Bu çalışmaların yanı sıra bölge çalıştayları, mitingler de gündemimizde. Bununla birlikte emek ve meslek örgütleriyle yürüttüğümüz bir çalışma var. Tüm demokratik kitle örgütleriyle yan yana omuz omuza bir mücadeleyi yaratma konusunda kararlığımızı ifade eden bir tutumu kamuoyu ile de paylaşacağız.. Krizi yaratanların, kârı paylaşanların zararı halkın sırtına yüklemesi karşısında kitlesel eylemlilikler örmek için yaygın bir çalışma yürüteceğiz.”