KESK, OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin bir kez daha uzatılmasına tepki gösterdi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, komisyonun hükümetin ihraç kararlarını onaylamaya dönük bir “noter vazifesi” gördüğünü söyledi

KESK Eş Genel Başkanı Gezen: OHAL Komisyonu noter görevi görüyor

MAHİR BAĞIŞ

KESK, OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin ikinci kez uzatılmasına tepki gösterdi. Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Komisyon hükümetin ihraç kararlarını onaylamaya yönelik bir noter vazifesi gördüğünü açıkça gözler önüne sermektedir” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’nın yanı sıra HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Dr. Cenk Yiğiter’in de katıldığı toplantıda, KESK’in hazırladığı, “OHAL İnceleme Komisyonu Lağvedilmelidir” raporu da okundu.

LAĞVEDİLMESİ GEREKİRDİ

KESK Eş Genel Başkanı Gezen, komisyonunun “telafisi olmayan” dramlara neden olduğunu belitti. Gezen, OHAL Komisyonu’nun kuruluşundan bugüne üç yıl geçtiğinin hatırlatarak, “Komisyonun derhal lağvedilmesi gerekirken maalesef görev süresi bir yıl daha uzatılmıştır” diye konuştu. Komisyon’un adeta “oyalama amacıyla” kurulduğunu ifade eden Gezen birçok sendika üyesinin yaşamını yitirdikten sonra görevine iade edildiğinin altını çizdi.

KES’in raporunda, Çukurova Üniversitesi İİB Fakültesi öğretim üyelerinden ve Barış İçin Akademisyenler imzacısı Dr. Mehmet Fatih Tıraş’ın da aralarında bulunduğu en az 52 kişinin ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle intihar ettiğine vurgu yapıldı. İhraçlar sonrası çalışmak zorunda kalan bazı sendika üyelerinin ise iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Gezen, “İktidar ve onun atadığı komisyon tüm bu yaşananların hesabını hukuken ve vicdanen nasıl verecek onu da zamanla göreceğiz” dedi.

DOSYALAR ÖZELLİKLE SONA BIRAKILIYOR

Gezen, komisyona yapılan başvurularının yüzde 90,2’sinin reddedildiği belirterek, şunları söyledi:

“KHK ile ihraç edilen KESK’lilerin sayısı 4 bin 283. Dosyası incelenen KESK’li sayısı bin 539, dosya incelemesi devam eden KESK’li sayısı ise 2 bin 744. AKP’nin ihraçlarla ilgili komisyon üzerinde bir baskı unsuru oluşturuyor. KESK’lilerin dosyalarının özellikle sonlara bırakılması ve hala 2 bin 744 dosyanın görüşülmemiş olmasının bir hükümet talimatı olduğunu düşünüyoruz.”

Aileleriyle birlikte yüz binlerce insanın Anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkum edilmek istendiğini söyleyen Gezen, “OHAL Komisyonu’nun, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasal kurumları olan mahkemeleri yok sayarak, kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi açık bir suçtur” değerlendirmesinde bulundu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.