KESK İzmir Şubeler Platformu, zamların geri alınması ve özelleştirmelerin iptal edilmesi talebiyle açıklama yaptı.

KESK İzmir: Bunun adı katmerli soygun

BİRGÜN EGE

KESK İzmir Şubeler Platformu, ağırlaşan yoksulluk, işsizlik tablosu ile birlikte mevcut iktidarın yönetememe krizi, zamların geri alınması ve özelleştirmelerin iptal edilmesi talebiyle Alsancak Gar önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal okudu.

Ülke olarak tarihin en zor süreçlerinden birisini yaşadığımızı belirten Vardal, "Gittikçe ağırlaşan yoksulluk, işsizlik tablosu ile birlikte mevcut iktidarın yönetememe krizi de derinleşmektedir. Dört kişilik bir kamu emekçisi ailesinin, asgari seviyedeki elektrik, doğalgaz ve ulaşım harcamasını esas alarak yaptığımız hesaplamaya göre söz konusu ailenin zamlar sonrasında sadece bu 3 kaleme yaptığı harcama 404 TL artmıştır. Öte yandan çetin geçen kış koşullarında artan tüketim, elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamların etkisini daha artırmış, faturalar ikiye, hatta üçe katlanmıştır" dedi.

'ÖZELLEŞTİRME SOYGUNU DIŞARIYA BAĞIMLILIĞI ARTIRDI'

Son yirmi yıldır hayata geçirilen halkın değil, bir avuç mutlu azınlığın çıkarlarını temel alan özelleştirme soygununun ülkemizin her alanda dışarıya bağımlılığını artırdığını vurgulayan Vardal, "20 yıl önce elektrik dağıtımının tamamı yani yüzde 100’ü devlet tarafından yapılıyorken bugün devletin elektrik dağıtımındaki payı sıfırlanmış, elektik dağıtımının tamamı özel sektöre devredilmiştir. Özel sektör oldukça karlı olan enerji alanından hem üreten, hem dağıtan hem de pazarlayan olarak sonuna kadar beslenmiştir. Türkiye’deki elektrik enerjisi fiyatlarının artışında elbette ki küresel çaptaki artışların etkisi vardır. Ancak iktidarın 1 Euro’nun 16 TL’ye dayandığı koşullarda alım gücünü yok sayarak ‘Avrupa’da en ucuz elektriği biz veriyoruz’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığı açıktır” dedi.

kesk-izmir-bunun-adi-katmerli-soygun-983396-1.

'ŞİRKETLER KAR ETSİN DİYE HALK ÜZERİNE ZAM YIKILIYOR'

Vardal, şunları söyledi: “Türkiye’de kamunun 1 TL'ye ürettiği elektriğe biz 7 TL ödüyoruz. Bunun adı katmerli soygundur. Bu soygunun ardında enerji alnındaki özel şirketleri kurtarma operasyonu yatmaktadır. İşin özü 21 dağıtım şirketi ve bir avuç enerji şirketinin hem yüksek karı devam etsin hem de devasa borçları ödensin diye fahiş oranlı zamlar halkın üzerine yıkılmaktadır. Üstelik bu şirketler son olarak Isparta halkının günlerce karanlığa, soğuğa teslim edilmesi örneğinde bir kez daha açığa çıktığı üzere denetim boşluğunda da yaralanarak kârlı görmedikleri işleri, görevleri de olsa maliyet olarak gördükleri işleri yapmamaktadır. Milyonlar artan gıda fiyatları yüzünden yeterince beslenemediği gibi sert geçen kış koşullarında yeterince ısınamadığı halde nerdeyse kira giderlerine ulaşan elektrik ve doğalgaz faturaları ile baş etmeye çalışmaktadır. Tüm bunlar 21 dağıtım şirketi ve sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen enerji şirketinin çıkarının 84 milyonun çıkarının üzerinde tutulmasının, yıllardır süren özelleştirme talanının sonucudur"