KESK İzmir, Denizli ve Aydın ve Muğla Şubeler Platformu artan enflasyon nedeniyle kamu emekçilerinin maaşlarının eridiğini belirterek, maaş bordrolarını yaktı

KESK maaş bordrolarını yaktı

BirGün/EGE

KESK İzmir Şubeler Platformu, artan enflasyonla beraber kamu emekçilerinin ve işçilerin açlığa mahkum edilmesini protesto etti. Konak Kemeraltı girişinde açıklama yapan KESK İzmir Şubeler Platformu, maaş bordrolarını yaktı.

İktidarın emekçilere zam yapacağı zaman kaynak yok dediğini belirten KESK İzmir Dönem Sözcüsü Necip Vardal, “5’li çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar. Varlık affı, prim destekleri vb. adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek Saray’a günlük 59 milyon TL bütçe ayırırken işini kaybedene günlük 39 TL’yi reva görüyorlar” dedi.

kesk-maas-bordrolarini-yakti-829624-1.
İzmir

Kaybedenin her defasında kamu emekçileri olduğunu dile getiren Vardal, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Emekçilerin, yoksul halkın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Biliyoruz ki, vatandaşlarımızın bizlere insanca yaşayacak bir maaşı dahi fazla görüp kendilerine en yükseğinden 5 maaş alanlara, bizlere kuru ekmek almaya yetecek yüzde 3, kendilerine 3 asgari ücret tutarında artış yapanlara tahammülü kalmadı. Her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakârlık yapacak hali kalmadı” diye konuştu.

kesk-maas-bordrolarini-yakti-829625-1.
Aydın

KESK Denizli Şubeler Platformu’nun Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı önünde yaptığı açıklamayı, Yusuf Yurdakul okudu. KESK Aydın Şubeler Platformu’nun Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda yaptığı açıklamayı ise Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir okudu.

kesk-maas-bordrolarini-yakti-829697-1.
Muğla

"Adaletsiz Gelir Vergisi Tarifesi ile bu artışlar dahi cebine girmeden el konulan, sonuçta her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakârlık yapacak hali kalmadı" diyen KESK Muğla Şubeler Platformu ise taleplerini şöyle sıraladı:.

• Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için %3 +%3 maaş artışı dayatılan “TOPLU SÖZLEŞME” derhal yenilenmeli, yeni toplu sözleşme yapılıncaya dek yaşanan gerçek enflasyon, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak EK ZAM yapılmalıdır.
• Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
• Birinci vergi dilimi %15 ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.
• Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.
• Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.
• Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.
Sendikalı, sendikasız, KESK üyesi olsun ya da olmasın, tüm kamu emekçileri adına çağrıda bulunuyor, kamu emekçilerini hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine, yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı taleplerimiz etrafında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz.