KESK, Kadıköy’de gözaltına alınan 27 kişi için basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “24 Haziran’da bu yapılanların hesabı sorulacak” denildi

KESK'ten gözaltı açıklaması: 24 Haziran'da hesabı sorulur

YAĞMUR ÖZTÜRK

Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK), İstanbul Taksim’de yaptığı basın açıklamasında, 16 Haziran’da Kadıköy’de yapılan basın açıklaması sırasında 27 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamayı okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ata Esen, “Seçim döneminin başlamasıyla alanlara yönelik polis baskısının arttığına ve iyice hukuksuz, keyfi bir hal aldığına şahit olduk” dedi.

KADINLARA 'İNCE ARAMA'

Toplantıda konuşan 3 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Öğretmen Ayşe Panuş, gözaltı sürecinde kadınlara ‘ince arama’ dayatıldığını, kadınların reddettiğini ve araçta hakarete ve şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Cinsiyetçi tutumları reddettiğini ifade eden Panuş, “İşkence insanlık suçudur” dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise AKP iktidarını eleştirerek, 16 yıl boyunca baskı yaşadıklarını fakat OHAL süreciyle kamu emekçileri olarak bunun en ağır şeklini yaşadıklarını ifade etti. Aydoğan, “Asker ve polis toplamından daha fazla eğitim emekçisi ihraç edildi. Kamu alanında ise 4 katı kamu emekçisi ihraç edildi. Darbe gerçekleştikten 12 gün sonra kamu alanında iş güvencesi fiilen ortadan kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

AKP’nin, seçim dönemini gerekçe göstererek neredeyse tüm alanları yasakladıklarını ve gözaltı koşullarının fiili işkence sürecine dönüştürüldüğünü ifade eden Aydoğan, “Hukuksuzluklara karşı mücadelemiz sürecek. Arkadaşlarımızın işlerini, ekmeklerini ellerinden aldılar, herhangi bir yerde çalışma haklarını ellerinden aldılar, yurtdışına çıkış haklarını ellerinden aldılar. Ama tüm bunlara rağmen alamadıkları bir hakları var: oy kullanma hakkı. 24 Haziran’da bu faşizmin hesabı sorulacak” diye konuştu.

"KEYFİ YASAKLAR"

Sözcü Ata Esen yaptığı açıklamada, “Bütünüyle AKP’nin ve Saray’ın memuruna dönüşmüş emniyet ve adliye bürokrasisi iktidar partisinden gelen keyfi emirleri hukuk ve kanunları hiçbir biçimde göz önünde bulundurmadan uygulamaktadır” dedi. Meydanlarda keyfi bir iktidar partisini eleştirme yasağının güvenlik güçleri eliyle uygulandığı vurgusu yapılırken Esen, “Gözaltındaki arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” talebinde bulundu.