KESK İzmir Şubeler Platformu, ulaşımda yeni 90 dakika düzenlemesine, “Ekonomik krizin maliyeti halka ödetilemez” diyerek tepki gösterdi.

KESK’ten ulaşımda yeni 90 dakika düzenlenmesine tepki

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 11 Ağustos 2008 tarihinden bu yana sürdürdüğü, 90 dakika uygulamasına yeni düzenleme geliyor. Gündeme gelen değişikliğe göre, toplu ulaşımdaki ilk biniş ücretleri, tam tarifede 3,56 TL'den 3,46 TL'ye çekilecek. Birinci ve ikinci aktarmaların her biri için 50'şer kuruş ödenecek. İkinci aktarmadan sonra ise herhangi bir ücret alınmayacak.

KESK İzmir Şubeler Platformu ise yapılması planlanan düzenlemeye yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Bu düzenlemeye iki temel gerekçeyle karşı çıkıldığı ifade edilen açıklamada, “Bu uygulama en çok kent yoksullarını vuracaktır. İzmir’de toplu ulaşım uzun bir süre önce aktarmalı hale gelmiş ve otobüs hatlarından köklü bir değişiklik yapılmıştı. Halkı otobüs aktarması yaparak raylı sistem ağına yönlendiren bu uygulama, metro, tramvay ve İZBAN hatlarından uzak semtlerde yaşayan kent yoksullarının çoğunlukla aktarmalı ulaşım yapmaya mecbur bırakmıştı. Bu durumda 2. ve 3. binişte alınacak olan ücret, zaten geçim sıkıntısı çeken yoksullara ek bir mali yük getirecektir. Bu karar tam olarak ekonomik krizin maliyetinin yoksullara yüklenmesi anlamına gelmektedir” denildi.

UYGULAMA ESKİSİ GİBİ DEVAM ETMELİ

Yapılan su zammının da geri çekilmesi talep edilen açıklamada, “İlk binişteki ücret düşürülecek olsa bile 2. ve 3. binişin ücretli hale gelmesi, ilerde bu uygulamanın avantajını tamamen ortadan kaldıracak bir uygulamanın da ilk adımı anlamına gelmektedir. İzmir halkını önce aktarmalı ulaşımın zorunlu olduğuna ikna edip, sonra da aktarmalardan ücret talep etme fikri her yönden yanlıştır. Suya yılbaşında yapılan %15 ve geçtiğimiz günlerde yapılan %11,7’lik zamlarla birlikte bu gizli zam kararının alınmak istenmesi kabul edilemezdir. Bu nedenle hem suya yapılan son zammın geri çekilmesini hem de aktarmalardan ücret alınması kararından vazgeçilmesini ve uygulamanın eskisi gibi devam etmesini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.