KESK, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi taleplerini açıkladı. Öncelikli talep OHAL’in kaldırılması ve KHK’lerin iptali. KESK en düşük maaşın kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 TL’ye çıkarılmasını istiyor

KESK TİS taleplerini açıkladı: OHAL kaldırılsın, en düşük maaş 3 bin 450 TL olsun

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), yaklaşık 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini yakından ilgilendiren ve 1 Ağustos’ta görüşmeleri başlayacak olan 2018-2019 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile ilgili taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Mülkiyeliler Birliği’nde dün düzenlenen basın toplantısında TİS’e ilişkin Devlet Personel Başkanlığı’na sundukları taleplerinde önceliklerinin OHAL rejiminin kaldırılması olduğunu vurguladı. Bozgeyik, şunları söyledi: “Anayasa’ya ve yasalara aykırı olan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) iptal edilsin. OHAL döneminde çıkarılan KHK’lerle herhangi bir hukuki delil ve mahkeme kararı olmadan ihraç edilen tüm kamu görevlileri aynı kadro, unvan ve pozisyonlarında işlerine derhal iade edilsin, İşten el çektirildikleri süre içindeki maddi ve manevi tüm kayıpları telafi edilsin.”

‘Esnek ve kuralsız çalışma yasaklansın’
OHAL dönemi ile birlikte çıkarılan KHK’lerle kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını ifade eden Bozgeyik, son 13 yıllık dönemde taşeron işçisi sayısının 245 kat arttığına da dikkat çekti. TİS’teki ana taleplerinin “herkese güvenceli iş ve gelecek” olduğunu belirten Bozgeyik, şu talepleri sıraladı:

»“Özelleştirilmeler durdurulsun. Sözleşmeli, taşeron, esnek, kuralsız çalışma yasaklansın.

»Çalışanları bölen, iş ve ücret güvencesini tehdit eden her türlü istihdam biçimi kaldırılsın.

»Performansa göre çalışmaya-ücretlendirmeye son verilsin.

»4/A kadrosunun iş ve ücret güvencesini tehdit eden, sınırlayan yasal düzenlemeler kaldırılsın. Sözleşmeli statüde çalıştırılanlar 4/A kadrosuna alınsın.

»Geçici personel yani 4/C’liler, kamuda asli ve sürekli işler yapmalarına rağmen taşeron firma bünyesinde çalıştırılanlar, isteklerine bağlı olarak ya işçi (4/D) ya da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A kadrosuna alınsın.

»Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing, mülakat gibi ayrımcılık yaratan bütün uygulamalara son verilsin.

»Herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde kamu hizmeti verilsin."

En az 3 bin 450 TL
Kamu emekçilerinin mali ve sosyal haklardaki kayıplarının da her geçen gün arttığına vurgu yapan Bozgeyik, kamu emekçilerinin yoksulluk sınırında yaşamaya zorlandığını belirtti. 2017 Haziran ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 510, yoksulluk sınırının ise 4 bin 925 TL’ye dayandığını ifade eden Bozgeyik, bu nedenle en düşük maaşın kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 TL’ye çıkarılmasını istedi.

Kamu emekçileri için asgari temel ücretin belirlenmesini ve bunun için bir komisyon kurulmasını da isteyen Bozgeyik, 2018 yılı için 427 TL kira yardımı, 350 TL aile yardımı, 350 TL çocuk yardımı, brüt asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti, yemek verilmeyen kamu emekçilerine aylık 335 TL ödenmesini talep ettiklerini belirtti. Bozgeyik ayrıca, toplu sözleşmede tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, yeni bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın yapılması ve en az 50 çalışanı olan işyerlerinde kreş ve bakımevlerinin açılması taleplerini dile getirdi.

‘Kaynaklar halk için kullanılmalı’
Devlet Personel Başkanlığı’na ilettikleri tüm taleplerin sadece KESK’in değil, insanca bir yaşam ve güvenceli bir iş isteyen tüm kamu emekçilerinin talepleri olduğunun altını çizen Bozgeyik, halktan toplanan kaynakların halk için kullanılması için mücadele edeceklerini dile getirdi. Bu kapsamda bir program hazırladıklarını belirten Bozgeyik, işyerlerinde basın açıklamaları ve TİS masaları kuracaklarını açıkladı. Bozgeyik ayrıca 1 Ağustos’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde ihraç edilen üyeleriyle birlikte yapacakları açıklama ile taleplerini bir kez daha dile getireceklerini sözlerine ekledi.