KESK üyeleri, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Adana Sosyal Güvenlik Kurumu önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan, BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Çalışanlar için emekli olduklarında düşük emekli maaşı almamaları için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi" dedi.

KESK üyeleri: "BES dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi"

Yakup Durmuş/ Adana

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Adana Sosyal Güvenlik Kurumu önünde bir araya gelen KESK üyeleri burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney okudu.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2009 yılından bu yana her yıl 16 Mayıs'ı kapsayan haftanın “Sosyal Güvenlik Haftası” olarak kutlandığını, amacının sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Güney, "Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan sosyal güvenlik haftası gelinen noktada formaliteye dönüşmüş, geçmişte alınan bir kararın geçiştirilmesinden öteye gitmiyor" dedi.

Sözde reformların yarattığı sayıları milyonları bulan emeklilikte yaşa takılanlar, toplumun kanayan yarası haline geldiğini sözlerine ekleyen Güney, "20 yıl önce en düşük emekli maaşı bile asgari ücretin üzerindeyken, günümüzde emekli maaşları yüksek oranda asgari ücretin altında kaldı. Çalışanlar için emekli olduklarında düşük emekli maaşı almamaları için Bireysel Emeklilik Sistemi dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi. 2008 yılı sonrası işe başlayanlar için mezarda emeklilik az gibi, çalıştığı süre arttıkça emekli maaşı bağlanma oranının düştüğü bir ucube sistem dayatıldı" ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK FONUNDA TOPLANAN PARALAR PATRONLARA AKTARILDI

İşsizlik fonunda toplanan paranın işçilerden çok patronlar için kullanıldığını ifade eden Güney, "Kamusal emekliliğin tasfiye edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor. Türkiye İş Kurumu’nun siyasi iktidar tarafından arpalık olarak kullanıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor. Milyonlarca kadının emeğinin sömürüldüğü merdiven altı atölyelerde kayıtsız, güvencesiz çalışmaya mahkûm edildiği, ev içi emeğin yok sayıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor" diye konuştu.

Güney, sözlerine şöyle devam etti:

"İçişler Bakanı'nın katıldığı bir televizyon programında sığınmacı Suriyelileri kastederek 'onları gönderirsek en fazla patronlar üzülür' diyerek, bir yandan kayıt dışı çalışmayı meşrulaştırmış, bir yandan da sığınmacılar konusundaki sahiplenmenin insani olmadığını gösterdiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Pahalı konut alanlara vatandaşlığın promosyon olarak verildiği, son olarak da 500 bin dolar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne yatırıp 3 yıl çıkmayanlara vatandaşlık verileceğine ilişkin bir düzenleme yapılacağının ifade edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!"