KESK, 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme zam teklifini ülke genelinde yaptığı eylemlerle protesto etti. Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, “Kamu emekçileri ile açıkça alay ediliyor” dedi

KESK zam teklifini protesto etti: “Hükümet kamu emekçileri ile alay ediyor"

BURCU CANSU

AKP iktidarı sendikaların tepkisi üzerine, 2020 için yüzde 3.5+3, 2021 için de yüzde 3+2.5 olan ilk teklifini, yüzde 4+4 ve yüzde 3+3 olarak değiştirdi. Bu değişikliğin de yeterli olmadığını belirten KESK üyeleri, “Hepimizle alay eden sefalet teklifi yok hükmündedir. Yetki 5 milyon kamu emekçisinin ve emeklisinindir “ diyerek ülke genelinde alanlara çıktı.

Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapan KESK üyeleri, günlük çay parasına bile denk gelmeyen bir artışla kamu emekçisi ve emeklileri ile dalga geçildiğini belirtti.

BU TEKLİFİ KABUL ETMİYORUZ

KESK üyeleri adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, “Yandaş Konfederasyon Genel Başkanı ile görüşen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kamu işvereni adına yeni tekliflerini sundu. Buna göre maaş artış oranları toplamda sadece yüzde 2 artırılarak, 2020 yılı için yüzde 4 artı yüzde 4, 2021 yılı için ise yüzde 3 artı yüzde 3 olarak revize edildi. Maaşlarımızın ‘revize’ adı altında sefalet oranlarında artırılmasını öngören bu teklifi kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.

Kamu emekçilerinin hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedeflerine mahkum edildiğini bildiren Sulkalar, şunları söyledi:

“Bizler için asıl olan düşük tutulan enflasyon rakamları değil, mutfakta, çarşıda, pazarda yaşadığı gerçek enflasyondur. Yaşanan gerçek enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı rakamlar arasındaki uçurum maaşlarımızı eritmeye devam ediyor. İktidarın ‘memuru enflasyona ezdirmedik’ sözlerinin hiçbir karşılığı yok. Maaşlarımızda yaşanan yüzde 40 erimeyi gidermeyen, temel sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte bir karşılığı yok. Sadece son bir yıl içerinde dört kişilik bir ailenin açlık sınırında 350 TL artış yaşandı. Buna rağmen hükümet açlık sınırının 2 bin 100, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığı, emekçi kesimlerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklif ediyor.

Hiç kimsenin 5 milyon kamu emekçisine sefalet artış oranları dayatan, temel hiçbir sorununu çözmeyen, aksine hepimizle alay edilen bu teklifi kabul etmeye, müzakereye değer görmeye yetkisi yoktur.”

kesk-zam-teklifini-protesto-etti-hukumet-kamu-emekcileri-ile-alay-ediyor-614644-1.