Türkçe rapin önemli isimlerinden Evren Besta: Rap müziğin protest tarafı kalmadı. Gezi Direnişi’nin yansıması asla değil. Manifesto şarkısı da benim varlığımın bildirisidir

‘Keşke Gezi başkaldırısını hip hop’ta da görebilsek’

ÖYKÜ ÖZFIRAT

Hip hop’un en parlak isimlerinden biri Mode XL sonrası kariyerine ‘Babafingo’ isimli solo albümüyle devam eden Evren Besta büyük beğeni topladı. Türkçe rapin önemli isimlerinden Evren Besta ile yeni albümü üzerine konuştuk.

»Rap müzik İstanbul’da bir hayli güçlüyken Ankara’dan da güçlü bir ses yükseliyor. Ankara rap müziği nasıl şekillendiriyor?
Öncelikle bunu genel müzik sektörü açısından düşünebiliriz. İki şehirde de yaşamış bir insan olarak şunu söyleyebilirim; Ankara’da müzisyenlerin üretime ayıracağı daha çok zamanı var. Şehrin disiplini buna izin veriyor. Kimisi sıkıcı olarak tabir edebilir, kimisi düzenli veya monoton. Sonuçta sizi şehir yetiştiriyor. Hem Anadolu, hem batılı bir metropol hayatı yaşayabilirsiniz. Tabi ki herşeyden önce sizin neyi ne kadar istediğiniz önemli. Bir şehri temsil eden repçilerin tek başına bir müzik tarzına şekil vermesi zor tabi ancak Mode XL’de yaptığımız gibi özgün sound ortaya koyarak ön ayak olabilirler.

»Mode XL devam ediyor mu?
Ben de bilemiyorum. Grup arkadaşımın farklı planları var artık. Israrcı değilim.

»Solo albüm fikri nereden çıktı?
Bir insanım. Üretemediğim zaman mutsuz olurum. Bu ister Mode XL olur, ister solo olur, yarın ister başka bir proje olur. Birilerini bekleyemem. Zaman akıp gidiyor. Sağlığım, ömrüm el verdiği sürece de Evren Besta üretmeye devam edecek.

»Babafingo albümünde çeşitli düetler görüyoruz. Türbülans için Ezhel ile çalışmışsınız. Ezhel’in yaşadığı tutuklanma süreciyle ilgili ne düşündünüz?
Öncelikle kendisinin yaşadıklarından dolayı çok üzgünüm. Keşke böyle bir şey yaşanmasaydı. Sercan benim 7-8 yıldır yakından tanıdığım arkadaşım. Şarkı sözlerinden dolayı kimsenin yargılanamayacağına inanıyorum. Zaten bildiğim kadarıyla konu şarkı sözleri veya klipleri değildi. Diğer taraftan da söyleyeceklerim duymak istedikleriniz olmayabilir ancak bizleri dinleyip örnek alan arkadaşlar var. Bunu kendimden biliyorum. Sizi severek dinleyen gençler sizin gibi olmak için çabalıyorlar. Sizin gibi hareket etmek, sizin gibi konuşmak, giydiğinizi giymek, tavır, davranış vs. Yediğimizi, içtiğimizi kendimize saklamak en iyisi sanırım. Sercan’a geçmiş olsun diliyorum. Bundan sonrasının onun için daha iyi olacağını biliyorum.

»Rap dünyasının üzerindeki baskılar sizi ne kadar etkiledi?
Görmedim. Onsekiz yıldır nasılsa aynı şekilde çalışıyorum. Hayatta yaşadığım, karşılaştığım, kimsenin bilmediği ve umrunda olmadığı, baş etmek zorunda olduğum zorluklar var ve bu yolda tek başımayım. Bundan daha büyük bir baskı göremiyorum.

»Tavşan Çukuru’nun çok farklı bir klibi var. Fikir nereden çıktı?
Şarkıyı kardeşim Evrim’le yaptık. Şarkıda anlatılan bir yolculuk hikâyesi değil, yolcunun kendisi. Yolun sonunun bir öneminin olmadığı, her bitişin bir başlangıç olduğu bir yol. Klip fikri de klibin yönetmeni Günhan Emrah Sönmez’e ait. Kurtulmak istediklerimiz ve karşılaştıklarımız.

»Türbülans şarkısında çokça politik gönderme görüyoruz. Mesela “her yerde siren sesi kim bilir kim hayatı frenledi ışıklar yanıp söner hatırlarım diren gezi!” sözleri… Gezi Direnişi, rap müziğin yansıması bir ayaklanış mıydı?
Öncelikle rap müziğin protest tarafı kalmadı. Hemen herkes oyunu terketti. Hatta günümüzde en çok reyting alan tür. Özellikle Amerika’da listelere sokulan (giren demiyorum) rap müzikleri, sözleri klipleri vıcık vıcık. Bu “nerde o doksanlar” minvalinde bir konuşma değildir. Günümüzde halen çok iyi işler yapan aktif MC’ler var. Ama biz tamamen orijinal olan bir kültürün yozlaşmış, asimile olmuş halini alıyoruz adamlardan. Gezi Direnişinin bir yansıması asla değil. Keşke o başkaldırıyı günümüz hip hop’unda görebilsek.

»Albümün üçüncü klibi Manifesto şarkısı için geldi. “Bu bi’ başkaldırı, direnişin adı” diyor şarkı bize. Neyin manifestosu bu şarkı?
Benim manifestom. İlk solo albümümün ilk yazdığım şarkısıdır. Varlığımın bildirisidir.

»Yükselen rap müziği trendini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu kadar ilgi görmesinin sebebi ne? Çok iyi işler mi yoksa dönemsel bir şey mi?
Dönemsel olduğunu düşünmüyorum. Rap müziğin içindeki Trap denen şey dönemsel. Ancak hip hop orijinal bir kültür ve bizim insanımız çok sevdi ve yerleşti. Diğer müzik tarzları artık kısır döngüye girdi. Her şarkı birbirinin neredeyse aynısı. Melodiler, sözler, sound hep aynı gibi. Ancak rap kendini tekrar etmiyor.