Edirne’de askerlik yapan Doğan Çetin, Kürtçe eğitimi savunduğu için 2 asker tarafından saldırıya uğradığını söyledi. Çetin bazı komutanların saldırganları koruduğunu ve kendisine terörist muamelesi yaptığını söyledi, olaya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

‘Keşke Kürtçe eğitim alsaydık’ diyen asker saldırıya uğradı

Edirne’de zorunlu askerlik yapan Doğan Çetin, “Keşke Kürtçe eğitim alsaydık” sözleri üzerine 2 asker tarafından saldırıya uğradığını belirterek suç duyurusunda bulundu.

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde bulunan 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda zorunluk askerlik yapan Çetin Doğa’ın başına gelen olay 15 Ağustos’ta yaşandı. Olaydan sonra ameliyat olan Çetin Doğan, taburcu olduktan sonra Ankara’da Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri ile görüştü. Görüşmelerden sonuç alamayan ve hava değişimi alarak memleketi Mardin’e giden Çetin Doğan Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Çetin, verdiği dilekçede, “Olay günü görev yapmakta olduğum askeri birlik içerisinde karşılaştığım Kürt kökenli arkadaşlarım ile Kürtçe konuşmamıza tanık olan şüphelilerin saldırısına uğradığım” dedi. Çetin, sorumluların, “Öldürmeye teşebbüs, darp, kasten yaralama, hakaret, tehdit, sinkaflı küfür, suç uydurma, dil ve ırk ayrımcılığı yapmak” gibi suçlamalardan cezalandırılmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Çetin Doğan, saldırı öncesinde Y.K. ve U.Y. isimli askerlerin kendisi gibi Kürt olan askerler ile Kürtçe konuşmasına şahit olduklarını belirtti.

Çetin, saldırgan askerlerin çağrısı üzerine yanlarına gittiğini, açılan sohbette ise konunun Kürtlere geldiğini söyledi. Çetin, sohbet sırasında “Urfalı benim kardeşimdir, Vanlı kardeşimdir, Şırnaklı kardeşimdir. Hepimiz Kürtüz ama birbirimizi anlamıyoruz. Keşke Kürtçe eğitim alsaydık. Kendi eğitimimizi alsaydık birbirimizi anlamamız daha iyi olurdu” dediğini ve bunun üzerine askerlerin bakışlarının değiştiğini belirtti. Çetin, bu konuşmanın ardından Y.K. ve U.Y. isimli askerlerin kendisini bir kez daha çağırdığını ve dere yatağına yakın bir yere gittiklerini kaydetti. Çetin, çağrıldığı yerde kamera olmadığını ve bunun kasıtlı bir şekilde yapıldığını ifade etti.

‘PLANLI BİR ŞEY’

Y.K.’nin kendisini konuşmaya tuttuğunu söyleyen Çetin, sonrasında yaşananları şöyle anlattı: “U.Y. ile aramızda ne bir tartışma ne de bir konuşma geçti. Arkamı döndüm ‘şehitlerin hesabını ödeyeceksin’ dedi. Arkamı döner dönmez silahı yüzüme yedim. 9 tane dikiş atıldı, burnum kırıldı. Yere düşerken yerde darp etmeye başladılar. Silahın kalan parçaları ile. Kaburgamda bir çatlak var. Halen de zorluk çekiyorum. Tekmeledikleri için iz yok ama darp raporunda yer alıyor zaten. Bunlar olaydan 10-15 dakika önce kendi aralarında konuşmuşlar. Bu planlı bir şey, bu kasten yapılan bir şey.”

KOMUTAN ‘SEN BİR TERÖRİSTSİN’ DEDİ’

Kim olduğunu bilmediği bir kişi tarafından saldırganların elinden alındığını dile getiren Çetin, hastaneye kaldırıldığını ve taburcu edildikten sonra kışlaya geri döndüğünü ifade etti. Geri döndüğünde yeniden karşılaştığı saldırganların komutanlara kendisi hakkında “terörist” dediğini belirten Çetin, komutanların da bu söylem doğrultusunda bir yaklaşım sergilediklerini kaydetti.

Çetin, kendisine ‘terörist’ muamelesinde bulunduğunu söylediği komutanlardan A.A.’nın, “Sen bir teröristsin, bir kalleşsin, seni nasıl askeriyenin içine almışlar” dediğini aktardı. Sadece T. adlı bir yüzbaşının kendisine sahip çıktığını ve canını ona borçlu olduğunu ifade eden Çetin, izin alarak kışladan ayrıldığını ve bu sırada da linç edilmekten son anda kurtulduğunu belirtti. Çetin, “Ne biletim kesildi ne refakatçi verdiler. Yüzüm alçılı, bu halde saat 15.00’te hastaneden çıktım, saat 17.00’de beni gönderdiler” dedi.

‘KÜRT ASKERLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Sonrasında Genelkurmay Başkanlığı’na gittiğini ve bir yetkilinin “Elimizden gelen bir şey yok. Olay yargıda” dediğini paylaşan Çetin, maruz kaldıklarını ‘ırkçılık’ olarak niteledi. Çetin, saldırganların bulunduğu kışladaki askerlerin can güvenliğinden endişe duyduğuna dikkati çekerek, gittiği hiçbir yetkiliden olumlu cevap alamadığını söyledi. Davasının peşinde olacağını vurgulayan Çetin, önümüzdeki günlerde yeniden Edirne’ye kışlaya gitmek zorunda olduğuna işaret ederek, “Can güvenliğim yok. Gidemeyeceğim. Psikolojim bozuk. 1’inci ordu Komutanlığına gideceğim” dedi.

KARA KUVVETLERİ: YASAL İŞLEM BAŞLATILDI

Öte yandan, Çetin olayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bildirerek, gerekli yasal tahkikatın yapılmasını istedi. Bunun üzerine Çetin’e cevap veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1’inci Ordu Komutanlığı, “İlgili birlik komutanlığınca yapılan inceleme sonucunda yaşanan olaya ilişkin idari tahkikat heyeti görevlendirildiği, olay hakkında ihmali ve kusuru olan personel hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.